Heb je als ex recht op erfenis?

Heb je als ex recht op erfenis?

Na een echtscheiding of scheiding van tafel en bed kunnen ex-echtgenoten geen aanspraak meer maken op een erfenis of een deel er van dat de ex-partner ontvangt, tenzij daar expliciet afspraken over zijn gemaakt. De gemeenschap van goederen wordt bij een scheiding en scheiding van tafel en bed beëindigd.

Wat met een erfenis bij scheiding?

De meeste stellen zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat bij de scheiding alle goederen en bezittingen gelijk moeten worden verdeeld. Als één van de partners tijdens het huwelijk een erfenis of schenking heeft ontvangen, valt dit in beginsel binnen de gemeenschap van goederen.

Wie erft na scheiding?

Een echtgenoot blijft wettelijk erfgenaam van de andere echtgenoot totdat de echtscheidingsbeschikking van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit betekent dat uw partner tijdens een echtscheidingsprocedure je nog van u kan erven.

Is testament nog geldig na scheiding?

Bent u gescheiden? Dan wilt u waarschijnlijk niet dat uw ex-partner na uw overlijden de nalatenschap erft. Het is daarom raadzaam om na een echtscheiding nog eens een kritische blik op uw testament te werpen. Een testament dat bij de notaris is opgesteld, blijft namelijk altijd geldig.

Heeft ex recht op erfenis schoonouders?

Wanneer uw ene schoonouder tijdens het huwelijk, en de andere (ex)schoon-ouder (de langstlevende) na de echtscheiding komt te overlijden, dan maakt u geen aanspraak op de erfenis van de langstlevende, maar maakt u mogelijk wél aanspraak op een deel van de erfenis van de schoonouder die tijdens het huwelijk overleed.

Wat met erfenis bij scheiding Belgie?

Of u nu gehuwd bent onder een gemeenschapsstelsel of een stelsel van scheiding van goederen, hetgeen u uit erfenis verkrijgt behoort steeds tot uw eigen vermogen. Uw partner krijgt dus geen eigendomsrechten in de goederen die u uit erfenis verkrijgt.

Wat kost het om een testament te veranderen?

De kosten van een testament wijzigen lopen uiteen van rond de € 100,- tot €2000,-. Notarissen bepalen hun eigen tarieven. Iedere notaris kan het testament wijzigen en u doet er dan ook verstandig aan om de verschillende notarissen bij jou in de buurt te vergelijken op tarieven voor het wijzigen van je testament.

Related Posts