Hoe de eerste 1000 dagen van je leven bepalend zijn?

Hoe de eerste 1000 dagen van je leven bepalend zijn?

De omstandigheden in een gezin zijn in die eerste duizend dagen dus ook enorm bepalend voor de toekomst van een kind. Dat maakt mensen in lagere inkomensgroepen extra kwetsbaar: daar zijn meer sociale en psychische problemen, en meer kinderen met een taalachterstand.

Wat zijn de eerste 1000 dagen?

De eerste 1000 dagen van een kind – van preconceptie tot twee jaar – zijn cruciaal voor zijn of haar ontwikkeling, gezondheid en welzijn gedurende het leven. Deze interventies ontwikkelen we in overleg met zorgprofessionals, beleidsmakers, ouders en kinderen en toetsen we op bruikbaarheid en effectiviteit.

Waarom de eerste duizend dagen cruciaal zijn?

De eerste duizend dagen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van je kind. In die periode ontwikkelt hij al zijn vitale levensfuncties, legt hij de basis voor een veilige hechting, en maken zijn hersenen continu verbindingen. Door aandachtig te zijn op deze drie principes, maak je van die eerste duizend dagen een succes.

Naar schatting is 20 procent van je gezondheid bepaald door genen en 80 procent door omgevingsfactoren. Een belangrijke externe factor hierin is de voeding die je de eerste duizend dagen binnenkrijgt, eerst in de buik van je moeder, later in de vorm van je dagelijkse voeding.

De eerste duizend dagen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van je kind. In die periode ontwikkelt hij al zijn vitale levensfuncties, legt hij de basis voor een veilige hechting, en maken zijn hersenen continu verbindingen.

Hoe de eerste 1000 dagen?

Dit boek beschrijft vanuit verschillende vakgebieden hoe de omgeving tijdens het vroege leven de groei, ontwikkeling en gezondheid beïnvloedt. En welke gevolgen dit heeft voor de maatschappij. Door deze kennis in context te plaatsen, ontstaat een unieke visie op de oorsprong van gezondheid en gezondheidsverschillen.

Hoe ontwikkelen de hersenen van een baby?

De hersenen van je baby zijn continu in ontwikkeling. In het eerste levensjaar verdrievoudigen ze zelfs, in grootte én gewicht. De eerste drie jaar maakt je baby iedere dag zo’n 700 nieuwe hersenverbindingen per seconde aan. Zijn hersenactiviteit is dan ook 2x zo hoog als die van jou.

Wat is hechting bij baby’s?

Wat is hechting? Een baby bouwt in het eerste levensjaar een emotionele band op met zijn belangrijkste verzorger(s). Deze band heet hechting of ook wel met een sjieker woord: gehechtheid. Deze persoon is de veilige emotionele haven voor de baby.

Hoe werkt het babybrein?

Hij luistert naar je stem, gaat jouw stem herkennen en zal erop gaan reageren. Net zoals hij dit zal doen bij liedjes of melodieën die je vaker aan hem laat horen. De klanken en tonen zal hij na zijn geboorte herkennen. Dus zo klein als je baby is, slaat hij al informatie op die hij later weer gebruikt.

Gerelateerde berichten