Hoe gevaarlijk is AstraZeneca?

Hoe gevaarlijk is AstraZeneca?

Tot begin april heeft Bijwerkingencentrum Lareb Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen acht meldingen van een zeldzaam ernstig ziektebeeld na vaccinatie met AstraZeneca ontvangen. Het gaat om een combinatie van stolselvorming (trombose) én een tekort aan bloedplaatjes (trombocytopenie).

Wat is er mis met AstraZeneca?

Het CBG geeft aan dat in totaal zes nieuwe meldingen van mogelijke bijwerkingen zijn binnengekomen uit Denemarken en Noorwegen. Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar.

Kan ik na AstraZeneca Pfizer krijgen?

Tweede vaccinatie met BioNTech/Pfizer na één prik AstraZeneca mogelijk. Vanaf vandaag kunnen mensen van 18 jaar en ouder die als eerste vaccinatie AstraZeneca hebben gehad, ervoor kiezen om als tweede vaccinatie BioNTech/Pfizer te ontvangen bij de GGD.

Wie krijgt AstraZeneca?

Er zijn twee groepen mensen die AstraZeneca krijgen: mensen van 60 tot en met 64 jaar, en zorgmedewerkers. Mensen van 60 tot 64 jaar worden geprikt bij de huisarts. Vanaf eind mei worden de eerste huisartsen beleverd met AstraZeneca voor de tweede prik.

Hoeveel trombose gevallen na AstraZeneca?

In de meldingen werd onder andere 82 keer longembolie genoemd, 62 keer diep veneuze trombose en in 127 gevallen ging het om een herseninfarct. Tot 14 april waren er ongeveer 2,5 miljoen het Pfizer/BioNTech (Comirnaty), 1 miljoen AstraZeneca (Vaxzevria) en 300.000 Moderna vaccins gegeven.

Waarom geen AstraZeneca in Nederland?

Het is vanaf 1 november 2021 niet langer mogelijk om een vaccinatie te krijgen met AstraZeneca. De GGD’en gebruiken het vaccin op dit moment alleen nog voor mensen die (elders) een eerste prik met AstraZeneca hebben gekregen en nu nog een tweede nodig hebben.

Hoeveel mensen gevaccineerd met AstraZeneca in de wereld?

Op 16 maart waren er volgens het Europees medicijnagentschap EMA wereldwijd 7 gevallen van uitgebreide trombose en verlaagd aantal bloedplaatjes en 18 gevallen van hersentrombose, in de meeste gevallen bij vrouwen onder de 55 jaar. Op dat moment waren in Europa en het Verenigd Koninkrijk 20 miljoen mensen gevaccineerd.

Welke vaccinatie ipv AstraZeneca?

Mix en match BioNTech/Pfizer na AstraZeneca is net als twee keer AstraZeneca veilig en effectief. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport biedt mensen de gelegenheid om na een eerste keer AstraZeneca daarna een vaccin BioNTech/Pfizer te krijgen.

Hoeveel weken tussen AstraZeneca en Pfizer?

Voor het BioNTech/Pfizer-vaccin wordt een prikinterval van 6 weken gehanteerd tussen de eerste en de tweede prik, voor Moderna 4 weken en voor AstraZeneca 12 weken.

Kunnen 2 verschillende vaccins?

Maandag 5 juli 2021 heeft de Gezondheidsraad positief geadviseerd over heterologe vaccinatie. Dat gaat over het kunnen combineren van twee verschillende vaccins. In dit geval over de mogelijkheid om na een eerste vaccinatie met AstraZeneca, een tweede prik te kunnen halen met het vaccin van BioNTech/Pfizer.

Wie krijgt AstraZeneca leeftijd?

De Gezondheidsraad heeft op 9 april 2021 geadviseerd om het AstraZeneca-vaccin in te zetten bij mensen van 60 jaar en ouder.

Hoeveel injecties AstraZeneca?

AstraZeneca (Vaxzevria) – Het vaccin van AstraZeneca is een vectorvaccin en bestaat uit 2 prikken. Er is een advies van de Gezondheidsraad over de periode tussen de 2 prikken met AstraZeneca.

Related Posts