Inhoudsopgave
Hoe is bindweefsel opgebouwd?
Het bindweefsel bestaat in verhouding uit weinig cellen, met ertussen een extracellulaire (buiten de cel) substantie van niet-levende, draadachtige vezels. De bindweefselvezels kunnen worden ingedeeld in drie typen: Collagene vezels bestaan uit het eiwit collageen.
Welke structuur in de huid is er verantwoordelijk voor dat deze niet onbeperkt opgerekt kan worden?
Welke structuur in de huid is er verantwoordelijk voor dat deze niet onbeperkt opgerekt kan worden? Bepaalde collagene vezels, waaronder collageen type 1, zorgen ervoor dat het bindweefsel, en zo de huid, trekvast is en dat de structuur gehandhaafd wordt bij sterke vormverandering.
Welke cellen maken collageen?
In de botten maken osteoblasten het collageen. De fibroblast bevat een groot ruw endoplasmatisch reticulum met vele inkepingen. Fibroblasten in diens collageen bindweefsel kunnen soms uitgroeien tot chondrocyten (kraakbeencellen) en zo het bindweefsel naar fibreus kraakbeen laten evolueren.
Wat produceert de fibroblast?
Fibroblasten zijn de werkpaarden voor het stevig houden van de huid. De grootste functie is het aanmaken van collageen in de huid. Ook spelen fibroblasten een grote rol bij wondgenezing, de aanmaak van elastine vezels en andere vezels voor de huid. Dit houdt je huid stevig en rekbaar.
Welke soorten weefsels bestaan er in het lichaam?
In het lichaam zijn vier soorten weefsels te onderscheiden: het epitheelweefsel (dekweefsel), het bindweefsel, het spierweefsel en het zenuwweefsel. Van deze vier verschillende weefseltypen bestaan vele subtypen. Alle weefsels bestaan uit cellen en matrix. De matrix bestaat uit grondsubstantie en eiwitten.
Wat zijn de basisweefsels?
Basisweefsels 1 Dekweefsel 2 Steunweefsel 3 Spierweefsel 4 Zenuwweefsel 5 Bloed
Wat is de tussencelstof van een weefsel?
De cellen van een weefsel zijn met elkaar verbonden door middel van tussencelstof. Dit is het materiaal tussen de cellen. De tussencelstof kan bestaan uit vezels, haarvaten en weefselvocht. Samen met de bloedvloeistof of het bloedplasma vormt het weefselvocht het lichaamsvocht buiten de cellen.
Wat zijn de verschillende soorten dekweefsel?
Men onderscheidt dekweefsel, binden steunweefsel, spierweefsel en zenuwweefsel. Dekweefsel bestaat uit een of meer lagen regelmatig naast elkaar gerangschikte cellen, waartussen zich slechts weinig of geen tussenstof bevindt. De verschillende soorten dekweefsel dienen voornamelijk voor de bekleding van uitwendige en inwendige oppervlakken.