Hoe kan ik weten wie mijn huisarts is?

Hoe kan ik weten wie mijn huisarts is?

Kom je er echt niet uit wie je huisarts is? Neem dan contact op met een huisartsenpost in je omgeving. Die kan vervolgens gebruik maken van de dienst ‘raadplegen actuele huisarts’ in VECOZO en inzien waar je staat ingeschreven. Hiervoor dien je als patiënt toestemming te geven.

Kan ik ook naar een andere huisarts?

Naar een andere huisarts gaan is geen probleem, maar het kan voorkomen dat de nieuwe huisarts jou weigert. Dit kan gebeuren als de praktijk vol is of als je te ver weg woont van de huisartsenpraktijk. Verhuis je naar een andere huisarts? Laat dit dan weten aan je zorgverzekeraar en jouw oude huisarts.

Kan mijn huisarts mij uitschrijven?

Conclusies. De huisarts mag de behandelingsovereenkomst met een patiënt niet eenzijdig beëindigen, tenzij er sprake is van gewichtige redenen voor opzegging. De reden voor beëindiging moet dermate ernstig zijn dat voortzetting van de behandelingsovereenkomst redelijkerwijs niet van de huisarts kan worden gevergd.

Wat is een passant huisarts?

Wat houdt het passantentarief in? Gaat je naar een andere huisarts dan waar je staat ingeschreven, bijvoorbeeld omdat je niet in je eigen woonplaats bent? Dan is dit vaak alleen mogelijk als er sprake is van niet-regelmatige en acute zorg.

Kan ik voor een keer naar een andere huisarts?

Je bent in Nederland vrij om te kiezen door welke arts je wordt behandeld. Dat staat in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) en in de ‘Gedragsregels voor artsen’ van de beroepsvereniging KNMG. Dit betekent dat je ook zelf kunt kiezen welke huisarts je wilt.

Waar kan ik mijn medische gegevens opvragen?

Dankzij het online portaal Mijngezondheid, krijgt u toegang tot allerlei persoonlijke gegevens over uw gezondheid (zowel medische als administratieve) en over gezondheid in het algemeen. U kunt onder andere uw lopende (nog niet uitgevoerde) elektronische geneesmiddelenvoorschriften raadplegen.

Kan je ook in een andere stad naar de huisarts?

Iedereen kan een bezoek brengen aan de huisarts: met een basisverzekering hoef je hier niets voor te betalen.

Kan ik naar een andere huisarts op vakantie?

In sommige situaties kan echter huisartshulp noodzakelijk zijn, terwijl de verzekerde niet naar zijn eigen huisarts kan. Bijvoorbeeld tijdens een dagje uit of vakantie in eigen land. In die gevallen zal de voor de patiënt ‘onbekende’ huisarts een bedrag in rekening brengen, het zogenaamde passantentarief.

Kan ik twee huisartsen hebben?

Kan ik bij meerdere huisartsen zijn ingeschreven? Nee, u kunt maar bij één huisartsenpraktijk zijn ingeschreven. Wanneer u zich inschrijft bij een nieuwe huisarts, meldt de nieuwe huisarts u aan in het landelijk systeem.

Kan ik mijn huisarts dossier inzien?

U kunt uw medisch dossier online inzien in uw persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Of u vraagt een papieren afschrift op bij uw arts of zorginstelling. U krijgt alleen de gegevens te zien die over uzelf gaan, zoals röntgenfoto’s en operatieverslagen.

Gerelateerde berichten