Hoe lang bestaat mammografie?

Hoe lang bestaat mammografie?

Vrouwen ouder dan 50 laten zich best om de twee jaar testen met behulp van een mammografie. Sinds het begin van de jaren 2000 bestaat er in België en nationaal screeningsprogramma voor borstkanker dat zich richt op vrouwen tussen 50 en 69 jaar.

Waarom heet het mammografie?

Een mammogram of mammografie is een afbeelding van de borstklier door middel van röntgenstraling (van mamma – borst, γράφειν, graphein – schrijven). Een mammogram wordt praktisch uitsluitend gebruikt voor het vroegtijdig opsporen van borstkanker en monitoren van “genezen verklaarde” borstkankers.

Wat is een mammografie?

Een mammografie is een röntgenfoto van je borsten. Het is altijd het eerste onderzoek naar borstkanker. Je krijgt een mammografie bij het bevolkingsonderzoek borstkanker of als je huisarts je doorverwijst voor onderzoek. Op de mammografie zijn vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel van je borst te zien.

Waar staat de bevolkingsonderzoek bus?

Het borstonderzoekscentrum bevindt zich tussen station Blaak en metrostation Oostplein, naast de Trekpleister en de Albert Heijn. Vrouwen uit Rotterdam Alexander worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Wat doen ze bij een mammografie?

Bij een mammografie worden er röntgenfoto’s gemaakt van de borst. Soms is het nodig dat hierna nog aanvullend onderzoek wordt gedaan. Dat kan echografie zijn of een biopsie (punctie). Of dat voor u geldt, hoort u tijdens het onderzoek.

Hoeveel straling MRI scan?

Bij bepaalde beeldvormingsonderzoeken, zoals röntgenfoto’s, CT-, PET- en botscans worden mensen blootgesteld aan lage dosissen ioniserende straling om foto’s van de binnenkant van het lichaam te nemen. De hoeveelheid straling verschilt per test en wordt uitgedrukt in millisievert (mSv).

Het landelijk bevolkingsonderzoek borstkanker is in Nederland gestart in 1990, in 5 nieuwe IKC-regio’s (integrale kankercentra). Tot 1998 werd de doelgroep 50-70 jaar gescreend. In 1998 is de leeftijdgrens opgeschoven naar 75 jaar.

Gerelateerde berichten