Hoe maak ik gerookte zalm minder zout?

Hoe maak ik gerookte zalm minder zout?

“Bij injecteren komt er automatisch water binnen met de zoutoplossing en wordt het eindproduct dus waterig”, weet professor Devlieghere. Hoeveel hangt af van injectie tot injectie. “De traditionele manier om zalm te pekelen is om de vis droog te zouten”, zegt Devlieghere.

Waarom is gerookte zalm zo zout?

Gerookte vis wordt eerst gezouten en daarna gerookt. Zouten kan zowel droog gebeuren (de vis wordt in zout gelegd) als met een pekeloplossing (door onderdompeling of injectie). Dat laatste is een procedé dat de vis minder uitdroogt en dus meer vocht behoudt.

Hoe lang zalm pekelen?

Je kunt beginnen met 80 gr zout gebruikt op 1 liter water. Je pekel is dan goed zout, wat betekent dat je je zalm minder lang hoeft te pekelen. Hou ongeveer 1 à 1,5 uur aan. De verhouding zout, suiker is ongeveer 4:1.

Lees ook:   Wat is een FTP-test?

Hoe lang zalm zouten?

Pekel de vis Meng per liter water (kamertemperatuur) 80 gram zout en laat de zalmmoot helemaal onder het gepekelde water staan. Zet het dan minimaal een uur in de koelkast, maar ook niet veel langer. Dat pekelwater onttrekt het vocht, waardoor de moot steviger wordt en je de zalm beter kunt bakken.

Wat heb je nodig om zalm te roken?

Kruiden en pekelen van zalm Maak een badje van 10 liter water met 600 gram zout. Voeg al roerend 100 gram bruine suiker en 100 gram viskruiden toe. Kneus een paar jeneverbessen en een paar peperkorrels en doe ze erbij. Dan kun je er 2 laurierblaadjes bij doen en een flinke scheut ketjap manis.

Hoe maak je zelf gerookte zalm?

Zet de rookoven op hoog vuur (70-90°C) tot het mot begint te roken. Leg nu de vis in de pan en sluit af met een deksel. Zet het vuur uit. Laat de vis gedurende 20-30 minuten roken, afhankelijk van de dikte van de vis.

Lees ook:   Waar komt de naam Flamingo vandaan?

Hoe lang Zalm drogen na pekelen?

Na 12 uur pekelen de zijdes afspoelen onder de koude kraan. Daarna kun je de zalm droog deppen met doeken of keukenrol. Hierna de zijdes drogen in een koele geventileerde ruimte op een rooster of iets dergelijks. In de koude maanden kan dit prima in je rookoven of in een schuur.

Related Posts