Hoe ontstaat Phytoftora?

Hoe ontstaat Phytoftora?

Wanneer de lucht rondom de besmette vruchten vochtig is, dan kan er een witte, schimmelachtige laag op de plekken ontstaan. Wanneer het weer vochtig is, dan kunnen tomaten besmet raken met Phytophthora. Vooral grote tomaten zijn gevoelig voor Phytophthora, waardoor ze bruine rot plekken krijgen.

Waar komt Phytophthora vandaan?

Phytophthora infestans is de veroorzaker van aardappelziekte (phytophthora) bij aardappels en tomaat. Ze lag aan de basis van de Ierse hongersnood (1845-1850).

Hoe ontstaat aardappelziekte?

In een regenachtige periode kunnen schimmelsporen de grond indringen en knollen besmetten. Via de lenticellen komen sporen binnen en veroorzaken myceliumgroei in de knol. Vaak dringen bacteriën aangetaste knollen binnen, waardoor knolrotting ontstaat. De schimmel overwintert als mycelium in aangetaste knollen.

Waar overwintert de Phytophthora?

Phytophthora overwintert in knollen of als oospore in de grond en verspreidt zich bij nat en broeierig weer normaal gesproken met name in de maanden juni, juli en augustus. Deze zwamdraden produceren grote hoeveelheden sporen die tijdens een regenbui op en in de grond komen, waar ze vervolgens de knollen aantasten.

Hoe plant Phytophthora zich voort?

Secundaire besmetting vindt plaats door ontkiemende sporangia of door in de sporangia geproduceerde zwermsporen. Voor ontkieming op bovengrondse plantendelen moet het blad nat zijn. Phytophthora verspreidt zich via de wind en regen, zodat de ziekteverwekker vanaf geïnfecteerde planten weer in de bodem terechtkomt.

Hoe ziet Phytophthora eruit?

Phytophthora kenmerkt zich door een necrotische bruine plek op het blad omringd door een vale, groene ring. Aan de bovenkant van het blad ziet phytophthora eruit als een necrotische donkere plek en aan de onderkant als een witachtige schimmelpluis, wat lijkt op fijn katoen aan de rand van de necrotische vlekken.

Hoe herken je Phytophthora?

Phytophthora kenmerkt zich door een necrotische bruine plek op het blad omringd door een vale, groene ring. Plekken op het blad zijn over het algemeen donker en onregelmatig van vorm en breiden zich uit naarmate de ziekte zich verder ontwikkeld.

Hoe ziet Fytoftora eruit?

Hoe voorkom je aardappelziekte?

Poot je aardappelen vroeg (in maart). Vroege aardappelen zijn minder gevoelig voor de aardappelziekte. Gooi aardappelen die doorgestoken zijn of beschadigd onverbiddelijk weg in een gesloten afvalbak. Gooi of smijt niet met de aardappelen om ze mooi heel te houden.

Hoe verspreid Phytophthora?

De schimmel kan zich gemakkelijk via (spat)water verspreiden. Planten rondom visueel zieke planten zijn daardoor vaak besmet, zonder duidelijke symptomen. Daarom kunt u het beste planten met symptomen en gevoelige planten (vooral Rododendron) in een ruime straal rondom de zieke planten afzagen of ruimen.

Hoe herken je aardappelplaag?

De eerste symptomen zijn de bruine vlekken die aan de onderkant van het loof verschijnen. Vandaar gaat het razendsnel over naar het volledige blad, de stengel en uiteindelijk ook de knol. De aardappelplaag is zeer besmettelijk, en kan ook overgaan op andere gewassen zoals tomaten.

Related Posts