Inhoudsopgave
Hoe probeert de overheid de misdaad te bestrijden?
Daarnaast maakt de Rijksoverheid bestuur, burger en ondernemer weerbaarder tegen ondermijnende criminaliteit. Bijvoorbeeld met speciale trainingen voor politieke ambtsdragers. Ook neemt de Rijksoverheid maatregelen om ondermijning te voorkomen.
Het kabinet wil de aanpak van ondermijnende criminaliteit verstevigen. Onder andere door aanpassing van de wet, opsporing, straffen, gegevensuitwisseling en detentie. Ook wil het kabinet de politieorganisatie en inlichtingendiensten versterken.
Wie zijn er betrokken bij jeugdcriminaliteit?
Jeugdcriminaliteit kent verschillende groepen jonge overtreders
- Risicojongeren: deze jongeren hebben zich weliswaar nog niet schuldig gemaakt aan strafbare feiten, maar bij hen is het risico wel aanwezig.
- First offenders: jongeren die voor het eerst zijn opgepakt door de politie voor een delict.
Wat is transnationale misdaad?
Europees recht: misdaden die zowel binnen als buiten de landsgrenzen worden voorbereid en uitgevoerd.
Welke belangen hebben criminelen?
Het heeft ook te maken met verschillende belangen, bijv. de belangen van de slachtoffers, belangen van de jonge criminelen, belangen van de ouders van de criminelen en de belangen van de politie. Natuurlijk niet te vergeten spelen ook de belangen van de overheid en van de politieke partijen een rol.
Wat zijn potentiele daders?
Het spel van vraag en aanbod ziet er hierbij dus als volgt uit: potentiële daders benutten kansen tot criminaliteit als hun dat zo uitkomt (de ‘aanbodkant’); potentiële slachtoffers nemen maatregelen om schade door criminaliteit te beperken (de ‘vraagkant’).
Wat is het RIEC?
Tien Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC’s) en het Landelijk Informatie- en Expertise Centrum (LIEC) richten zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Ze verbinden informatie, expertise en krachten van de verschillende overheidsinstanties.
Wat wordt er tegen jeugdcriminaliteit gedaan?
Maatwerk is het toverwoord bij de aanpak van jeugdcriminaliteit. Als gemeente streef je er natuurlijk naar om voldoende sociale voorzieningen aan te bieden waarbij preventie een belangrijke rol speelt. Denk aan jongerencentra, sport in de wijk, inzet van jongeren- en of straathoekwerk.