Hoe start je je eigen label?

Hoe start je je eigen label?

Je platenlabel succesvol kickstarten: 5 tips

 1. Zorg dat je een echt bedrijf bent. Als je wilt dat je label meer is dan een hobbyproject, máák het dan meer dan een hobby project.
 2. Hanteer een realistisch verdienmodel.
 3. Teken de juiste artiesten.
 4. Maak duidelijke afspraken.
 5. Zorg dat je van alle markten thuis bent.

We geven je vijf tips waarmee je de basis van een goed gefundeerd platenlabel legt.

 1. Zorg dat je een echt bedrijf bent.
 2. Hanteer een realistisch verdienmodel.
 3. Teken de juiste artiesten.
 4. Maak duidelijke afspraken.
 5. Zorg dat je van alle markten thuis bent.

Wat kost een eigen platenlabel?

En voordat je geld kunt gaan verdienen, zal je geld moeten investeren. Je hebt als snel een slordige €15.000,- aan startkapitaal nodig voordat je in business bent. Je maakt kosten voor materialen, moet investeren in muziekopnames en -releases, muziek distributie, merch, branding, promotie en ga zo maar door.

Hoe werkt een platencontract?

Overeenkomst tussen artiest en platenmaatschappij. Er bestaan grofweg twee typen platencontracten, een artiestenovereenkomst en een licentieovereenkomst. Bij een artiestenovereenkomst neemt de platenmaatschappij de plaatopname en de andere productiekosten voor haar rekening.

Wat doet een label voor je?

Een platenmaatschappij (of platenlabel) heeft als voornaamste doel het begeleiden van artiesten bij het uitbrengen van opnames. De platenmaatschappij verzorgt de productie, financiering, marketing en distributie van deze opnames (ook wel recordings).

Hoe verdient een platenlabel geld?

Platenlabels hebben alle rechten over jouw muziek, ook wel de masters. Dat betekent dat zij de eigenaar zijn van jouw muziek. Labels hebben verschillende constructies en contracten met hun artiesten. Labels pakken vaak 50-80% van alle inkomsten van streaming diensten.

Heb je een platenlabel nodig?

Veel mensen denken dat je altijd een label of publisher nodig hebt om je muziek uit te brengen en er geld aan te verdienen. Dat is helemaal niet zo! Je kunt prima en heel eenvoudig je eigen label opzetten en onder je eigen naam muziek de digitale wereld in slingeren.

Hoe werkt een record label?

Maar wat in grote lijnen het doel is van een platenlabel is om nieuw talent te scouten en intensief te begeleiden bij het uitbrengen van de opnames. In veel gevallen zorgt het platenlabel ook voor de financiering, productie, distributie en de marketing van het album en de artiest.

Wat is label?

label – Zelfstandignaamwoord 1. kaart met extra informatie, etiket ♢ Op het label in de trui kun je lezen wat de maat is en wat het wasvoorschrift is. 2. cd- of grammofoonplatenmerk ♢ Phonogram is een bekend platenlabel.

Hoe kom je in contact met een platenlabel?

Artiesten willen dat niveau van succes en ze zien een label als de enige manier om er te komen….Een platencontract krijgen door de aandacht van labels te trekken

 1. Zorg ervoor dat je muziek op blogs te horen is.
 2. Zoek naar mensen op Linkedin die invloed hebben.
 3. Vind de e-mailadressen van A&R’s.

Hoe werken platenlabels?

Platencontract. Voordat muziek daadwerkelijk wordt uitgebracht, sluiten platenlabel en artiest een contract af. Hierin staan bepalingen over welke muziekstukken het gaat, de eigendomsrechten die beide partijen hierover hebben en de verdeling van inkomsten.

Wat doet een platen label?

Een platenlabel is in letterlijke zin het etiket in het midden van een grammofoonplaat. Naast vermelding van de artiestennaam en de titels van de plaat en de labelnummers staat hierop de platenmaatschappij met logo vermeld, waardoor het woord label synoniem is geworden voor platenmaatschappij.

Hoe word je getekend bij een label?

Related Posts