Inhoudsopgave
Hoe vaak Zuurstofkatheter vervangen?
In het ziekenhuis wordt de katheter dagelijks vervangen. Vervang de zuurstofbril wanneer deze vuil of verhard is. In het ziekenhuis wordt de neusbril wekelijks vervangen. Vervang het zuurstofmasker eens per 7 dagen.
Hoe vaak moet je een Zuurstofbril vervangen?
We adviseren minimaal eens in de 4 weken de neusbril te vervangen en minimaal eens in de 6 maanden de lange slang van 15 meter te vervangen. Voor het bestellen van nieuwe neusbrillen of slangen kunt u bellen met 040-2503502 keuze 1 zuurstof.
Hoe ziet een Zuurstofkatheter eruit?
Abstract. Een zuurstofkatheter is een lange dunne slang met enkele kleine openingen aan de zijkanten. Het uiteinde van de katheter wordt via de neus tot de keelholte ingebracht.
Wat doet een longarts bij COPD?
De huisarts of de longarts start in overleg met jou een behandeling, zodat je leven met COPD zo normaal mogelijk blijft. Nadat de arts heeft vastgesteld dat je COPD hebt, praat hij met je verder hierover. Hij zal met je bespreken wat je nog kunt, wat moeilijk gaat en welke hulp je kunt krijgen.
Hoe kun je decubitus achter de oren voorkomen zuurstof?
De eenvoudigste en goedkoopste oplossing hiervoor is de E-Z Wrap. Dit zijn kleine buisjes van schuimstof die om de neusslang kunnen worden bevestigd. Deze kunnen vervolgens achter de oren worden geplaatst, waardoor het draagcomfort van de neusbril verbetert en de huid achter de oren niet meer geïrriteerd raakt.
Waarom zuurstof afbouwen?
Te veel zuurstof kan namelijk schadelijk zijn. Het kan zorgen voor een remming van de ademhaling en bijwerkingen als hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid en bewustzijnsstoornissen. U mag nooit zelf minder zuurstof gaan gebruiken. U moet altijd met uw huisarts overleggen.
Waar controleer je een Zuurstofkatheter dagelijks op?
Ook kan het slijm onder invloed van de zuurstof uitdrogen. Hierom moet de zuurstofkatheter dagelijks uit de neus worden gehaald en moet de neus goed gesnoten worden. Tevens moet de neus geïnspecteerd worden op bloedingen en poliepen.
Hoe zuurstof afbouwen?
De werkgroep adviseert om te beginnen met het afbouwen van de zuurstof zodra de patiënt gedurende 12 uur stabiel is en de saturatie van de patiënt > 94% is met een FiO2 van max 0,6. Er wordt afgebouwd met een verlaging van de FiO2 van 0,1/ 4 uur. Dus 10% O2 daling per 4 uur.
Waarom non Rebreathing masker?
De naam is afkomstig van het werkingsmechanisme: uitgeademde lucht wordt niet opnieuw ingeademd, omdat in het masker ventielen zitten die ervoor zorgen dat er lucht wordt ingeademd met een hoge concentratie zuurstof vanuit het zakje (reservoir) en dat de uitgeademde lucht het masker verlaat, zodat deze niet opnieuw …
Waarom geen bevochtiger bij zuurstof?
Omdat bevochtigen van zuurstof de toediening duurder maakt, kan leiden tot zuurstofverlies en een bron van infectie kan zijn, wordt bevochtigen bij een flow tot vijf liter per minuut afgeraden.
Waardoor ontstaat irritatie bij zuurstoftoediening?
Zuurstof droogt het slijmvlies van de luchtwegen enigszins uit. Een enkele maal raakt het slijmvlies hierdoor geïrriteerd. Deze irritatie treedt meestal pas op bij een zuurstofstroom van meer dan vier l/min. U kunt deze irritatie voorkomen door een ‘bevochtiger’ te gebruiken.
Wat kunnen de gevolgen zijn van droogheid van medicinale zuurstof?
Toegediende zuurstof is extreem droog en kan gemakkelijk aanleiding geven tot uitdroging en irritatie, en dus tot ontsteking van de slijmvliezen van de luchtwegen en indroging van daarin aanwezige secretie. Zorg voor een goede neus- en mondverzorging.