Hoe vertel je dat je een nieuwe baan hebt?

Hoe vertel je dat je een nieuwe baan hebt?

Het ontslag kondig je aan bij je werkgever, vaak doe je dat eerst in een gesprek met je leidinggevende. Daarna bevestig je je vertrek schriftelijk met een ontslagbrief. Bij het nemen van ontslag moet je rekening houden met een opzegtermijn. Meestal is dit een maand.

Wanneer je de nieuwe baan hebt gekregen, wil je dit zo snel mogelijk doorgeven aan je huidige werk. Doe dit uiteraard eerst bij je directe leidinggevende. Je kan vragen of je leidinggevende tijd voor je heeft en of je een een-op-een gesprek met hem of haar kan voeren.

Hoe kondig ik mijn ontslag aan?

Kondig van tevoren aan dat je je baas graag wilt spreken. Mocht hij vragen waarover, zeg dan “over mijzelf”. Daarmee geef je je baas de kans zich voor te bereiden — en jezelf ook. Zorg dat er tussen het verzoek en het gesprek niet te veel tijd verstrijkt.

Hoe zeg je je baan netjes op?

Het opzeggen van een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren: mondeling, per brief of fax, of per e-mail. De opzeggende partij moet wel kunnen bewijzen dat de opzegging de andere partij ook echt bereikt heeft. Daarom is het gebruikelijk en wenselijk om een arbeidsovereenkomst altijd schriftelijk op te zeggen.

Kun je halverwege de maand ontslag nemen?

Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.

Hoe zeg ik tegen mijn baas dat je stopt?

Tips bij het ontslag nemen

  1. Vertel het je baas eerst. De verleiding is waarschijnlijk groot om het eerst aan je BFF’s op werk te vertellen, maar je baas is toch echt de eerste persoon die het moet weten.
  2. Vertel waarom je weggaat.
  3. Wees dankbaar.
  4. Bied aan te helpen met de verandering.

Kan ik ergens anders werken tijdens opzegtermijn?

Tijdens je opzegtermijn mag je je afwezig melden om ander werk te zoeken met behoud van loon. Dit is je sollicitatieverlof. Je hebt hier altijd recht op: als je ontslagen wordt, maar ook als je zelf ontslag neemt.

Related Posts