Hoe voelt een sonde?

Hoe voelt een sonde?

Een sonde inbrengen voelt vervelend. Het kriebelt in je neus en in je keel. Soms heb je het gevoel dat je moet overgeven. Of de tranen schieten in je ogen, maar dat is normaal.

Hoe weet je of de sonde in de maag zit?

De verpleegkundige zal een kleine hoeveelheid van de opgetrokken vloeistof op het pH-indicatiepapier druppelen. Als de pH-waarde 5,5 of lager is, ligt de sonde op de juiste positie in de maag. Als dit het geval is, wordt de sonde doorgespoeld met 20-50 ml lauw water en het dopje wordt weer teruggeplaatst op de sonde.

Welke klachten kan een zorgvrager met een neus maagsonde in situ krijgen?

Controle van de ligging bij twijfel van goede ligging; wanneer de pleister los zit en/of de sonde is verschoven; na braken, hoesten, benauwdheid of onrust.

Waarom krijgt iemand een neus maagsonde?

Een neusmaagsonde wordt geplaatst wanneer de patiënt niet of niet voldoende kan of wil eten via de mond.

Doet een sonde pijn?

Bij plaatsing is er neus- en keelverdoving gebruikt. Wanneer deze uitwerkt, kunt u wat pijn in de neus en keel ervaren. Dit komt door de endoscoop die via uw neus en keel is ingebracht. Deze pijnklachten worden na een aantal dagen minder.

Kan je gewoon eten met een sonde?

Eten naast sondevoeding Bij een sonde via de neus en keel blijft er voldoende ruimte over om daarnaast nog ‘gewone’ voeding te kunnen slikken als dat medisch gezien toegestaan is. Sondevoeding kan als volledig voeding worden ingezet maar ook als aanvullende voeding worden voorgeschreven.

Hoe diep moet de sonde?

De sonde moet ongeveer in het • midden van de maag liggen. Als de sonde te diep of niet diep genoeg wordt ingebracht, bestaat de kans op spugen of verslikken.

Waarom zou je kiezen voor een kortere sonde?

Sommige mensen hebben voor een korte periode sondevoeding nodig, terwijl andere juist voor een langere periode sondevoeding nodig hebben. Dit hangt af van wanneer u weer (voldoende) normaal kunt eten. Uw zorgverlener kan die vraag het beste beantwoorden.

Related Posts