Hoe weet je of tamoxifen werkt?

Hoe weet je of tamoxifen werkt?

Een arts weet voordat de behandeling met Tamoxifen start niet wie er wel of geen baat bij heeft. Er is dus ook kans dat je die ene bent bij wie deze behandeling wél werkt. Er bestaan hulpmiddelen die artsen kunnen gebruiken om de werkzaamheid van Tamoxifen in jouw lichaam te beoordelen.

Wat niet eten bij tamoxifen?

Het minder eten van calciumrijke voedingsmiddelen zoals melk en kaas heeft geen invloed op de hoge calciumwaarde in het bloed omdat voeding niet de oorzaak is, maar het verhoogde calciumgehalte in het bloed het gevolg is van de uitzaaiingen in het bot.

Waarom 5 jaar tamoxifen?

Vrouwen en mannen met een hormoongevoelige borstkanker krijgen tot vijf jaar na hun behandeling hormonale therapie voorgeschreven. Dat betekent dat ze medicijnen innemen die voorkomen dat de vrouwelijke hormonen de tumor stimuleren.

Hoe lang kun je tamoxifen gebruiken?

U moet de tamoxifen meestal 2 jaar gebruiken. Tamoxifen wordt zowel door mannen als vrouwen meestal goed verdragen en geeft maar weinig en meestal milde bijwerkingen. Soms zijn de bijwerkingen wel ernstig. Dan is behandeling nodig.

Is er een alternatief voor tamoxifen?

Een aromataseremmer is gezien de effectiviteit, tolerantie en bijwerkingen een goed alternatief voor tamoxifen, in het bijzonder voor vrouwen met een relatieve contra-indicatie voor tamoxifen, zoals eerdere trombo-embolie of voor vrouwen die de bijverschijnselen van tamoxifen willen vermijden.

Wat niet eten bij hormoontherapie?

Er zijn voedingsmiddelen, supplementen en kruiden die niet veilig en effectief zijn als je wordt behandeld. Om een paar voorbeelden te noemen: Sint Janskruid, kurkuma, grapefruit, teunisbloemolie en valeriaan kunnen effect hebben op chemo- of hormoontherapie.

Wat niet eten bij bestraling?

Advies aangepaste voeding tijdens bestraling Vermijd alcohol, tabak, alle melkproducten, koffie, chocola, frisdranken met cafeïne, vers en gedroogd fruit, noten, zaden, rauwe groenten, alle soorten pasta, sterk gekruid eten, kant en klaar maaltijden. Wees heel zuinig met vet en boter.

Waarom 5 jaar hormoontherapie?

Het doel van de hormoontherapie is de kans op terugkeer van de ziekte te verkleinen. Meestal slikken patiënten minstens vijf jaar lang hormoon- therapie. Hormoontherapie wordt ook ingezet als behandeling bij patiënten met hormoongevoelige borstkanker die niet geopereerd kan worden, of als de ziekte is uitgezaaid.

Waarom 10 jaar hormoontherapie?

De behandeling heeft als doel om de kans kleiner maken dat de ziekte later als uitgezaaide borstkanker terugkomt. De arts bespreekt met je wat in jouw situatie het beste moment is voor anti-hormonale therapie. De arts adviseert anti-hormonale therapie als de kans groter is dan 3% dat de tumor binnen 10 jaar terugkomt.

Related Posts