Hoe weet je wanneer je d of t moet schrijven?

Hoe weet je wanneer je d of t moet schrijven?

Als de laatste letter van de stam van het werkwoord een medeklinker is en in ’t kofschip zit, krijgt het voltooid deelwoord een t als uitgang. Zit de laatste letter van de stam niet in ’t kofschip of is dit een klinker, dan krijgt het voltooid deelwoord een d als uitgang.

Is het een d of een t?

Vinden gaat als lopen. Een handig ezelsbruggetje dat je kunt gebruiken: woorden die eindigen op een d, zoals worden en vinden, kun je vervangen door lopen en dan hoor je of er een t achter moet.

Waarom d of t of dt?

Een woord eindigt dus op dt als de ik-vorm op een d eindigt en de hoofdpersoon een extra t verdient, net als bij ‘hij loopt’. Maar let op: ‘je’ erachter zegt niet alles! Veel mensen denken: als ‘je’ achter het werkwoord staat, krijgt het werkwoord geen t. Dat is niet altijd juist.

Hoe werkt stam t?

Als je twijfelt kun je het werkwoord waarvan de stam eindigt op een d vervangen door bijvoorbeeld lopen. ‘Jij loopt’, eindigt op een t, dus ‘jij wordt’ eindigt ook op een t. De ik-vorm krijgt nooit een t. Een ander (mens, dier of ding) krijgt altijd een t, behalve als er je of jij achter het werkwoord staat.

Is verhinderd met een d of t?

De verleden tijd van verhinderen is ‘verhinderde’. Het voltooid deelwoord is ‘heeft verhinderd’.

Waarom is vind je zonder T?

‘Je’ is dus het onderwerp en staat achter de stam ‘vind’: geen ’t’ dus! – De gids vindt je nooit meer terug. Nu is het de gids die jou aan het zoeken is – hij of zij vindt ‘jou’ niet! De gids is dus het onderwerp en dat kan je vervangen door ‘hij’ of ‘zij’, waardoor ‘vindt’ dus wel een ’t’ krijgt.

Wie het leuk vindt met d of dt?

U is een persoonlijk voornaamwoord, de beleefdheidsvorm van de tweede persoon enkelvoud. In de tweede persoon enkelvoud komt er een t achter de stam (vind). Je krijgt dan: u vindt. Ook wanneer het onderwerp u ná het werkwoord komt, schrijven we een t achter de stam: wat vindt u van de nieuwe minister?

Is bereid met d of dt?

Reacties. ‘Je bereidt je voor’ is correct, en ‘Bereid u voor’ is correct. De persoonsvorm van de tweede persoon enkelvoud tegenwoordige tijd (‘je’) eindigt altijd op een t, behalve bij uitzonderingen. Een uitzondering is bijvoorbeeld ‘Je mag’.

Hoe gebruik je het Kofschip?

’t Kofschip-x is een ezelsbruggetje dat je kunt gebruiken bij het vervoegen van zwakke werkwoorden in de verleden tijd en bij voltooide deelwoorden. Als de stam (hele werkwoord -en) eindigt op een van de medeklinkers in ’t kofschip-x, dan krijgt het woord ~te(n) of ~t. Anders krijgt het woord ~de(n) of ~d.

Related Posts