Hoe werkt chromatografie?

Hoe werkt chromatografie?

Papierchromatografie scheidt dus stoffen op basis van twee stofeigenschappen: de oplosbaarheid in de loopvloeistof (mobiele fase) en het aanhechtingsvermogen aan het oppervlak (stationaire fase). Het uiteindelijke resultaat noemt men een chromatogram.

Een bekende vorm van chromatografie is papierchromatografie. Hiermee kun je bijvoorbeeld bepalen welke stoffen er in een mengsel zitten. Bij papierchromatografie wordt het papier met de onderkant in een loopvloeistof (water of methanol) gedoopt en na enige tijd trekt de loopvloeistof in het papier.

Hoe werkt een gaschromatograaf?

Principe. Het principe van gaschromatografie berust op een selectieve verdeling van componenten tussen de stationaire en de mobiele fase. De mobiele fase is een draaggas dat langs de stationaire fase stroomt. De te scheiden stoffen die door het draaggas worden meegenomen gaan een interactie aan met de stationaire fase.

Hoe kun je nagaan welke kleurstoffen in een mengsel aanwezig zijn?

In 1906 probeerde hij verschillende plantpigmenten van elkaar te scheiden. Dit zijn gekleurde verbindingen, vandaar de naam chromatografie. Het principe wordt gebruikt bij onder andere onderzoeken naar kleurstoffen in voedingsmiddelen.

Wat heb je nodig voor chromatografie?

Dunne laag chromatografie Je hebt papier nodig, stiften en een eluens. Een eluens is gewoon een vloeistofmengsel vaak van water alcohol en ammonia. Het eerste wat je doet is met potlood een streep zetten op 2cm van de onderkant. Op die streep worden met de stiften punten neergezet.

Welke methode kan je gebruiken om ethanol en olie van elkaar te scheiden?

Destilleren. Destilleren berust net als indampen op een verschil in kookpunt, maar hierbij worden twee verschillende vloeistoffen gescheiden. Destillatie is een veelgebruikte methode om het juiste alcoholpercentage in wijn te verkrijgen. Ook wordt het toegepast in olieraffinaderijen.

Hoe bepaal je de RF-waarde?

De RF-waarde is bij een bepaalde loopvloeistof kenmerken voor een stof. De RF-waarde bereken je door de lengte van de uitgelopen vlek (A) te delen door de lengte tot waar de loopvloeistof is geweest (B). (ook wel uitgelegd als afstand tussen start en front).

Welke mengsels kun je filteren?

Filtreren is een scheidingsmethode die berust op een verschil in deeltjesgrootte tussen de componenten van een mengsel. Filtreren is een geschikte methode om een suspensie te scheiden in een vaste stof en een vloeistof.

Welke mengsels kun je extraheren?

Extraheren – berust op verschil in oplosbaarheid: Door extraheren kan een mengsel van vaste stoffen worden gescheiden. Het bekendste voorbeeld is het zetten van filterkoffie. Wanneer heet water langs de koffie stroomt, zal een deel van de stoffen uit de gemalen koffie oplossen in het water.

Gerelateerde berichten