Hoe werkt een elektrische zekering?

Hoe werkt een elektrische zekering?

Wat in de volksmond ‘een zekering’ wordt genoemd, heet officieel een smeltveiligheid. Een smeltveiligheid bestaat namelijk uit een elektrisch geleidende band of draad van koper, zilver of soms een koperlegering. Bij kortsluiting of overbelasting smelt die draad door. Dit vindt men vooral terug bij oude installaties.

In een zekering is een melddraad en een smeltdraad aanwezig. Door beide draden loopt stroom maar het smeltdraad voert de stroom door. Bij een te hoge stroomwaarde zal eerst het smeltdraad doorbranden, gelijk daarna het melddraad. Aan het melddraad zit een veertje en een gekleurd contactplaatje.

Waar wordt een zekering geplaatst?

Een zekering wordt gemonteerd in elektrische apparaten, in voertuigen en in elektrische installaties van gebouwen. Echter in elektrische installaties van gebouwen komt een zekering steeds minder vaak voor doordat de installatie steeds vaker wordt beveiligd met installatieautomaten.

Waardoor brand een zekering door?

Een zekering brand door als er kortsluiting of overbelasting in het spel is. Toch kan het heel goed zijn dat na het vervangen van een zekering deze niet opnieuw door zal branden. De oorzaak kan dan de combinatie van een oudere zekering met een piekspanning moment zijn.

Hoe een elektriciteitskast bekabelen?

Onze Solyd-specialisten leggen je in enkele stappen uit hoe je zelf jouw zekeringkast kan bekabelen.

  1. Stap 1: Kies de geschikte zekeringkast.
  2. Stap 2: Plaats de DIN-rails.
  3. Stap 3: Plaats de differentieels en de automaten.
  4. Stap 4: Verbind de modules met een rail of kamgeleider.
  5. Stap 5: Bekabel de zekeringkast.

Hoeveel draden in een automaat?

Voor grote lengten kiest je liefst een kabelmantel met trekdraad.

Max. aantal draden
Diameter van de kabelbuis 1,5 mm2 2,5 mm2
16 mm 5 4
20 mm 6 6
25 mm 10 8

Wat is een Smeltpatroon type GL GG?

Mespatroon zekering van 63 Ampere met een bouwgrootte van 1, ter bescherming van kabels en leidingen. Deze worden toegepast in industriële installaties en in de utiliteit. Vaak verzorgen ze de kabel- en leidingbeveiliging in de afgaande groepen van een verdeelsysteem. overbelasting en kortsluiting.

Related Posts