Inhoudsopgave
Hoe wordt een rechtspersoon opgericht?
Wil een rechtspersoon in rechte aanspreekbaar zijn, dan moet hij een eigen identiteit hebben. Bij de oprichting van een rechtspersoon moeten ook statuten worden opgesteld. De statuten en de wettelijke bepalingen zijn regels waardoor de rechtspersoon wordt beheerst.
Oprichting van de rechtspersoon geschiedt bij de notaris. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel geschiedt in beginsel ook bij oprichting.
Hoe wordt een bv opgericht?
Voor de oprichting van een bv moet u naar de notaris. De notaris stelt de notariële akte op met daarin de statuten. De notaris verzorgt vervolgens meestal de inschrijving van uw bv in het Handelsregister van KVK. Alle bestuurders worden ingeschreven in het Handelsregister.
Wie rechtspersoon?
rechtspersoon – Groep van personen of een organisatievorm die volgens de wet bevoegd is om zelf rechtshandelingen te verrichten, zoals bijvoorbeeld het sluiten van een contract. Een naamloze vennootschap, een stichting en een vereniging zijn voorbeelden van rechtspersonen. Tegenovergestelde van natuurlijk persoon.
Is de staat een rechtspersoon?
Publiekrechtelijke rechtspersonen, kerkgenootschappen en privaatrechtelijke rechtspersonen bezitten rechtspersoonlijkheid. Publiekrechtelijke rechtspersonen zijn: de Staat, de provincies, de gemeenten, de waterschappen en de lichamen waaraan krachtens de Grondwet verordenende bevoegdheid is verleend.
Wat is naam rechtspersoon?
Een rechtspersoon is een organisatie of instelling die dezelfde juridische rechten en plichten heeft als een natuurlijk persoon, dat wil zeggen een mens van vlees en bloed. Een rechtspersoon kan hierdoor rechtszaken aanspannen of aangeklaagd worden, net als een natuurlijk persoon.
Wat is een rechtspersoon artikel?
Een rechtspersoon staat wat het vermogensrecht betreft, met een natuurlijk persoon gelijk, tenzij uit de wet het tegendeel voortvloeit.
Wat is een rechtspersoon in een onderneming?
Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid zijn: besloten vennootschap (bv), naamloze vennootschap (nv), coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij, stichting en vereniging. Omdat de bv het meest voor de hand liggend is voor een beginnend freelancer, worden de andere vormen niet in dit artikel beschreven.