Inhoudsopgave
Hoe wordt kernenergie omgezet in elektriciteit?
De commerciële opwekking van elektriciteit door middel van kernenergie gebeurt in kerncentrales. De warmte van het kernsplijtingsproces wordt gebruikt om water te verhitten. Daarmee wordt stoom geproduceerd, die een turbine (soort schoepenrad) en vervolgens een generator aandrijft waarin elektriciteit wordt opgewekt.
Wat is de grondstof voor kernenergie?
Bij de bouw van een kerncentrale, en tijdens de winning en het vervoer van de grondstof (uranium) worden wel fossiele brandstoffen gebruikt. Zo zorgt kernenergie toch voor een geringe uitstoot van CO2. Een groot twistpunt rondom kernenergie is wat er met het radioactieve afval van een kerncentrale gebeurt.
Wat komt er vrij bij kernenergie?
Kernenergie is energie die vrijkomt door atoomkernen van het erts uranium te splijten. Met die energie kan elektriciteit worden gemaakt. Hier komt geen CO2 bij vrij. Tijdens onder andere de bouw van de centrales, de winning en het vervoer van uranium en het vervoer en de opslag van kernafval ontstaat wel CO2-uitstoot.
Hoe wordt energie opgewekt in een kerncentrale?
Onze kerncentrale werkt in principe als een grote stoommachine. Het verschil zit hem in de brandstof: uranium in plaats van kolen. Bij een kerncentrale worden in een reactor uraniumatomen gesplitst die warmte produceren. Daarmee maken we stoom die een turbine aandrijft die elektriciteit opwekt.
Hoeveel energie produceert een kerncentrale?
De enige werkende kerncentrale in Nederland is de kerncentrale Borssele. Deze centrale heeft een elektrisch vermogen van 485 MW (megawatt; 1 megawatt is 1 miljoen watt) elektriciteit. Daarmee wordt jaarlijks ongeveer 3,3 miljoen MWh (megawattuur) gemaakt en aan het elektriciteitsnet geleverd.
Wat zijn de voordelen van kernenergie?
Het opwekken van elektriciteit door middel van kernenergie heeft een aantal voordelen. Zoals eerder genoemd komen geen broeikasgassen vrij als CO2 bij kernenergie. Dat maakt deze energiebron milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld fossiele brandstoffen als aardgas, aardolie en steenkool.
Waarom is kernenergie in het kort?
Kernenergie in het kort. Bij de opwekking van elektriciteit in een kerncentrale ontstaat weinig milieubelasting. Bij de bouw van een kerncentrale, en tijdens de winning en het vervoer van de grondstof (uranium) worden wel fossiele brandstoffen gebruikt. Zo zorgt kernenergie toch voor een geringe uitstoot van CO2.
Is kernenergie weinig milieubelasting?
Bij de opwekking van elektriciteit in een kerncentrale ontstaat weinig milieubelasting. Bij de bouw van een kerncentrale, en tijdens de winning en het vervoer van de grondstof (uranium) worden wel fossiele brandstoffen gebruikt. Zo zorgt kernenergie toch voor een geringe uitstoot van CO2. 2