Inhoudsopgave
Hoeveel bacteriën zitten er op geld?
nieuws Het contante geld dat door uw handen gaat bij het afrekenen aan de kassa barst van de bacteriën: dat blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door Oxford University in opdracht van MasterCard. Gemiddeld zitten er 26.000 bacteriën op Europese valuta – op onze eurobiljetten zijn er dat 11.000.
Hoe vermenigvuldigen micro-organismen?
Micro-organismen hebben meestal de volgende drie factoren nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen: vocht, voedsel en een goede temperatuur. Wanneer die drie condities aanwezig zijn (en dat is bij veel arbeidsprocessen het geval) kunnen de micro-organismen welig tieren.
Hoeveel bacteriën tong?
Tijdens een tongzoen van 10 seconden blijken mensen zo’n 80 miljoen bacteriën uit te wisselen. Tongzoenen zorgt er bovendien voor dat het speeksel van mensen op elkaar gaat lijken. Remco Kort – verbonden aan TNO – en zijn collega’s schrijven dat in het blad Microbiome.
Hoe lang leven bacteriën op geld?
Hoogleraar Infectiepreventie Voss staat niet te kijken van de lage aantallen. ‘Bacteriën overleven niet zo lang op briefgeld. In ons Ig Nobelonderzoek was er 24 uur na besmetting ook nog maar een fractie van de bacteriën over. Maar goed, soms geef je geld al eerder door aan iemand anders.
Hoe vies is contant geld?
Dit is niet zozeer vanwege je veiligheid, maar omdat munt- en papiergeld gewoon ontzettend vies is. Volgens het onderzoek, dat is gepubliceerd in de Scientific American, bleken de onderzochte bankbiljetten o.a. bacteriën te bevatten die resistent zijn tegen antibiotica.
Hoe planten micro-organismen zich voort?
Veel microben, zoals bacteriën, kunnen zich alleen aseksueel voortplanten. Een bacterie kan zijn genetisch materiaal verdubbelen en vervolgens zichzelf in tweeën splitsen (binaire deling). Als de omstandigheden precies goed zijn, delen sommige bacteriën zich in slechts 20 minuten.
Hoe vermeerderd een virus?
Om te kunnen (blijven) bestaan, heeft een virus gastcellen van bijvoorbeeld een mens nodig. Het virus dringt dan door in de gezonde cellen en gaat zich daar vervolgens vermeerderen. Razendsnel maakt de cel een grote hoeveelheid virusdeeltjes.