Hoeveel van de bekende planeten zijn kleiner in diameter dan de aarde?

Hoeveel van de bekende planeten zijn kleiner in diameter dan de aarde?

Eigenschappen

Naam Diameter (km) Omlooptijd jaar
Venus 12.104 0,615198
Aarde 12.756 1
Mars 6.794 1,88082
Jupiter 142.984 11,862

Hoe heet het gasvormige omhulsel van de aarde dat tevens andere planeten en manen omsluit?

De term gasreus wordt in de astronomie gebruikt voor een planeet die voornamelijk uit gassen bestaat. In het zonnestelsel bevinden zich twee gasreuzen, de planeten Jupiter en Saturnus. Zoals de terrestrische planeten Aardse planeten genoemd worden, worden gasreuzen ook wel Joviaanse planeten genoemd.

Welke planeten zijn de gasreuzen?

Ringen van gas en ijs De gasplaneten (ook wel ‘gasreuzen’ genoemd) zijn Jupiter en Saturnus. De planeten Uranus en Neptunes bestaan uit ijs en worden ook wel ‘ijsreuzen’ genoemd. Deze vier planeten hebben dus ringen. De ringen om deze planeten bestaan uit meteorietstofdeeltjes en ijs.

Wat zijn de aardse planeten?

Het zonnestelsel van de Aarde kent vier terrestrische planeten: Mercurius, Venus, Aarde en Mars en een terrestrische dwergplaneet: Ceres. Hemellichamen zoals Pluto lijken op terrestrische planeten aangezien zij ook een vaste korst hebben, maar ze zijn samengesteld van ijzigere materialen (zie ijsdwerg).

Wat is de zwaarste planeet van de aarde?

Met een straal van 6371,0 kilometer is de Aarde de grootste van de aardse planeten. Onze planeet heeft een gemiddelde dichtheid van 5,514 g.cm -3. De Aarde weegt 5,97 * 10 24 kilo (5.970.000.000.000 metrische ton) en is daarmee ook de zwaarste Aardse planeet.

Wat zijn de grootste planeten in ons zonnestelsel?

De vier grootste planeten in ons zonnestelsel – Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus – zijn ‘gasreuzen’ omdat ze voornamelijk uit dikke lagen gas bestaan. De kleintjes – Mercurius, Venus, Aarde en Mars – zijn ‘aardachtige planeten’ die vooral uit rotsachtig, vast materiaal zijn opgebouwd. Digitaal themanummer over de kosmos.

Welke planeten draaien om de zon?

Negen planeten draaien hun baantjes om de Zon Het binnenste gedeelte van het zonnestelsel bestaat uit de Zon, Mercurius, Venus, Aarde en Mars. De buitenplaneten zijn (vanaf de Zon gezien) Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. De omloopbanen van de planeten zijn vanuit één van de brandpunten van de Zon beschouwd, elliptisch van aard.

Gerelateerde berichten