Inhoudsopgave
Is de artseneed verplicht?
Elke arts is verplicht om goede zorg te geven. Dit staat in de Nederlandse artseneed en in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Een arts moet iemand die ziek is in principe behandelen. Of om een behandeling niet (meer) te geven, als hij/zij dit medisch zinloos vindt.
Hoeveel artsen studeren per jaar af?
Slenter: “Het ministerie van Volksgezondheid heeft onze aanbevelingen wel opgevolgd en het ministerie van Onderwijs niet.” Het capaciteitsorgaan adviseert om elk jaar maximaal 2.700 eerstejaars toe te laten tot de opleidingen geneeskunde, dat zijn er nu meer.
Welke eed moet een arts afleggen?
De Nederlandse artseneed Nederlandse artseneed (2003) Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen.
Elke arts is verplicht om goede zorg te geven. Dit staat in de Nederlandse artseneed en in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Een arts moet iemand die ziek is in principe behandelen. Toch kan een arts besluiten om te stoppen met een behandeling.
Hoe luidt de artseneed?
Nederlandse artseneed (2003) Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen.
Is weldoen een waarde?
Waarden zijn algemene principes die als richtinggevend voor een bepaalde praktijk worden gezien. Waarden geven dus richting aan het handelen. Morele waarden in de gezondheidszorg zijn bijvoorbeeld eerlijkheid, weldoen, vertrouwen, privacy, respect voor autonomie, niet-schaden en rechtvaardigheid.
Hoe heet de medische eed?
De eed van Hippocrates is een eed waarin artsen zichzelf verplichten bepaalde beroepsregels te zullen handhaven. De eed is opgesteld in het Oudgrieks en is vernoemd naar de Griekse arts Hippocrates, die omstreeks 400 v.
Wat is zinloos medisch handelen?
Een medische behandeling moet altijd gerechtvaardigd kunnen worden. Die rechtvaardiging moet liggen in een bepaald belang voor de patiënt. Als een behandeling niet (meer) in het belang is van de patiënt, is sprake van medisch zinloos handelen.
Kan ik van specialist veranderen?
Vrije keuze arts en zorgverlener In de Nederlandse wet is daarom opgenomen dat patiënten het recht hebben om zelf een hulpverlener te kiezen en eventueel van hulpverlener te veranderen. Dat houdt in dat de patiënt bijvoorbeeld voor een ander ziekenhuis mag kiezen voor het uitvoeren van een bepaalde operatie.
Welke eed zweren artsen?
Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen.
Welke eed leggen verpleegkundigen af?
Ik zweer / beloof dat ik mijn beroep als verpleegkundige/verzorgende* op een verantwoorde en betrouwbare wijze zal uitoefenen. De Eed van verpleegkundigen en verzorgenden is geen juridisch document. Het uitspreken van de eed is ook niet wettelijk verplicht (voor bijvoorbeeld inschrijving in het BIG-register).
Is professionaliteit een waarde?
In literatuur over professionaliteit (o.a. Brakel, 2000) wordt duidelijk dat de professionele mentaliteit zich kenmerkt door het belang dat gehecht wordt aan waarden. Professies en ook professionaliteit hebben beide dus met waarden en daarom tevens met ethiek te maken.
Wat is weldoen?
Het principe van weldoen betekent dat je iemands welzijn (zoals gezondheid en welbevinden) actief moet bevorderen. Dat is immers het doel van de geneeskunde: goed doen voor je patiënten. Het gaat dus niet enkel om levensverlenging: ook de kwaliteit van leven doet er toe bij weldoen.
Wat is medisch handelen?
U mag als u niet beroepsmatig handelt bepaalde medische handelingen zelfstandig uitvoeren. Bijvoorbeeld als patiënt, ouder, familielid of mantelzorger medicijnen injecteren of een sonde inbrengen. In de zorg mogen alleen zorgverleners deze handelingen uitvoeren. Het gaat om de zogenaamde voorbehouden handelingen.