Is het opnieuw of overnieuw?

Is het opnieuw of overnieuw?

Toelichting. Het woord overnieuw kan beschouwd worden als contaminatie van opnieuw en het bijwoord over, dat ook ‘opnieuw’ kan betekenen (vooral in de samenstelling overdoen). Hoewel overnieuw in Nederland veelvuldig wordt gebruikt, is er een niet te verwaarlozen groep taalgebruikers die het woord afkeurt.

Welke data schikt u?

Als je ‘datum of tijdstip’ schrijft, kun je ‘schikt’ gebruiken. Als je en/of schrijft, ga je uit van meervoud. In principe hebben de persoonsvorm (werkwoord) en het onderwerp hetzelfde aantal. Dus: enkelvoudig onderwerp + enkelvoudige persoonsvorm (ik ben), en meervoudig onderwerp + meervoudige persoonsvorm (wij zijn).

Hoe schrijf je datums op?

In gewone lopende tekst en bovenaan in een brief heeft 14 april 2011 de voorkeur. De verkorte notatie krijgt streepjes of punten: 14-04-2011, 14.04.2011. In een internationale context of wanneer er op de datum gesorteerd moet kunnen worden, is de volgorde omgekeerd: 20110414, 2011-04-14.

Het woord overnieuw kan beschouwd worden als contaminatie van opnieuw en het bijwoord over, dat ook ‘opnieuw’ kan betekenen (vooral in de samenstelling overdoen). Hoewel overnieuw in Nederland veelvuldig wordt gebruikt, is er een niet te verwaarlozen groep taalgebruikers die het woord afkeurt.

Wat voor woord is opnieuw?

Bijwoord. Zij hebben opnieuw een aanvraag gedaan.

Wat is overnieuw?

overnieuw = overnieuw bijwoordUitspraak: [ovər`niw] nog een keer Voorbeelden: `Ik moest weer helemaal overnieuw beginnen. `, `Als de dobbelsteen op de grond valt, moet je overnieuw gooien.

Wat is er fout aan overnieuw?

Iets overnieuw doen impliceert namelijk dat je niet alleen weer bij het begin wilt beginnen, maar ook dat je het die tweede keer helemaal anders wilt doen. En dit komt minder goed naar voren wanneer je opnieuw gebruikt.

Waarom is het opnieuw en niet overnieuw?

Overnieuw is ontstaan als contaminatie van over en opnieuw, maar het heeft zich een plaatsje weten te verwerven in de woordenboeken en zelfs (sinds 2005) in het officiële Groene Boekje. De Grote Van Dale (2015) neemt overnieuw op met het label ‘informeel’.

Is nachecken een contaminatie?

Nachecken is geen correct Nederlands. We noemen dit woord een contaminatie. Dit betekent dat het een samenvoeging is van twee werkwoorden, namelijk nakijken en checken.

Wat is wederom?

(het accent wisselt), bw., nog eens, nogmaals, bij herhaling.

Is het enigste of enige?

Enig of enige is de aan te bevelen vorm als we de betekenis ‘uniek, waarvan er geen tweede is’ willen uitdrukken. De vorm enigst(e) is in die betekenis geen standaardtaal. Wachten was het enige wat we konden doen.

Is uitprinten een contaminatie?

Het is allebei goed. Alle recente woordenboeken en spellinglijsten vermelden printen én uitprinten. Uitprinten voelt voor sommige mensen als een fout: als een verhaspeling (contaminatie) van printen en uitdraaien.

Hoe gebruik je wederom?

wederom bijwoord opnieuw, weer eens Voorbeeld: `Dat is wederom een verzwakking van het gehele stelsel. ` Bron: WikiWoordenboek. Synoniemenalweer andermaal nogmaals opnieuw weder weer 2 definities op Encyclo opnieuw vb: hij heeft mij wederom verbaasd Synoniemen: nog weer 1…

Related Posts