Inhoudsopgave
Kan je beenmerg doneren?
Er zijn twee manieren om stamcellen af te nemen bij een donor: uit het bloed en uit het beenmerg. Een afname uit het beenmerg gebeurt onder algemene verdoving, wat op zich vrij ingrijpend is om als gezond persoon te ondergaan.
Hoe werkt beenmerg transplantatie?
Stamceltherapie, ook wel stamceltransplantatie of beenmergtransplantatie genoemd, wordt gebruikt bij de behandeling van leukemie en bepaalde non-hodgkinlymfomen. Daarbij wordt het zieke beenmerg dat afwijkende witte bloedcellen – kankercellen – produceert, vervangen door gezond merg.
Waar worden stamcellen uitgehaald als je donor bent?
Stamcellen uit het beenmerg Bij een beenmergdonatie worden stamcellen met een dikke naald uit de achterkant van het bekken gehaald. In het bekken zit veel beenmerg, waardoor het makkelijk kan worden afgetapt. Bovendien is het een groot en stevig bot, waardoor zonder problemen beenmerg kan worden afgenomen.
Is stamcellen doneren gevaarlijk?
Stamcelafname via beenmerg gebeurt onder narcose. Aan de ingreep zelf zijn weinig risico’s verbonden, maar bij narcose is er altijd een kleine kans op complicaties. Bij afname van stamcellen via bloed is er een kleine kans op complicaties als gevolg van de groeifactor.
Hoe gaat een transplantatie in zijn werk?
Donatie vindt plaats na het overlijden. Voordat organen of weefsels verwijderd mogen worden voor donatie, moet een arts de dood van de patiënt vaststellen. De arts doet dat door vast te stellen dat de patiënt hersendood is of dat het hart en de bloedsomloop voor altijd gestopt zijn.
Waar in het lichaam bevinden zich stamcellen?
Ons beenmerg is de bloedfabriek van ons lichaam. Het bevat miljarden stamcellen die ons hele leven lang uitgroeien tot bloedcellen. Beenmerg zit in de holle en platte beenderen zoals het bekken en borstbeen. Met een punctie kan men deze stamcellen verkrijgen.
Waar zitten de stamcellen van bloed?
Stamcellen zijn cellen die nieuwe cellen voortbrengen en zitten in de beenmergholtes van onze botten. Bloedstamcellen maken de cellen die je in je bloed kunt vinden: Er zijn 3 soorten bloedcellen: rode bloedcellen.
Waarom geen stamceldonor?
Heb je kanker (nu of in het verleden) Indien je ooit een vorm van kanker hebt gehad kun je helaas geen stamceldonor worden. Ook wanneer je door jouw eigen arts genezen verklaard bent, is het niet mogelijk stamceldonor te worden.
Je kunt stamcellen op twee manieren doneren: via het bloed of via het beenmerg. Welke procedure gekozen wordt, hangt af van de behandelend arts van de patiënt. Als donor kan je een voorkeur doorgeven als je wordt opgeroepen.
Hoe kun je stamceldonor worden?
Je kunt je aanmelden als stamceldonor via het online registratieformulier. Via het online aanmeldformulier kan je je aanmelden als stamceldonor. Je vult je persoonlijke gegevens in en doorloopt een medische vragenlijst, om te kijken of je stamceldonor kan worden.