Kan je een soa krijgen zonder penetratie?

Kan je een soa krijgen zonder penetratie?

Voor de meeste SOA’s (zoals bijv. chlamydia, gonorroe) geldt dat je daadwerkelijk seks moet hebben om ze op te kunnen lopen. Gonorroe of chlamydia oplopen zonder seks (penetratie) is ook mogelijk door orale seks.

Kan je soa krijgen door oraal?

Naast de soa big five (chlamydia, gonorroe, hiv, hepatitis B en syfilis) kunnen onder andere herpes genitalis en humaan papilloma virus (HPV, verwekker van condylomata accuminata en anuscarcinoom) worden overgedragen. Niet alles is bekend over de manier waarop soa’s via orale seks worden overgedragen.

Kun je een soa krijgen met vaste partner?

Voorkom dat je een soa krijgt van je vaste partner Ook als je een relatie hebt, kun je dus een soa krijgen. Met of zonder vreemdgaan. Wil je de kans dat je een soa van je vaste partner krijgt zo klein mogelijk houden? Gebruik dan een condoom.

Hoe kom je achter een soa?

Je kunt een soa krijgen door onveilige seks met iemand die al besmet is. De oorzaak van een soa is meestal een bacterie of een virus. Die zit dan in je vaginavocht, sperma en het vocht dat al voor het klaarkomen uit de penis komt (voorvocht). En ook in je ongesteldheids-bloed.

Kan je een soa krijgen van je eigen speeksel?

Chlamydia, gonorroe en hiv kan je niet doorgeven of krijgen via tongzoenen. Tongzoenen is dus veilig voor hiv. In zuiver speeksel is de hoeveelheid HIV-virus te klein om een besmetting te veroorzaken; bovendien is het virus er aanwezig in een ‘niet-besmetteljke’ vorm.

Welke soa kan je krijgen van zoenen?

Chlamydia: kan je niet doorgeven of krijgen via tongzoenen. Herpes: als één van de partners herpeswondjes aan de mond heeft kan herpes overgedragen worden. Hiv: wordt niet overgedragen door speeksel, er is geen risico bij kussen of tongkussen. Syfilis: kan worden overgedragen als je een zweer aan de mond hebt.

Kun je een SOA hebben als je nog nooit seks hebt gehad?

Als je beide maagd bent en nog helemaal geen seks hebt gehad dan heb je nog geen SOA. Echter, als je bijvoorbeeld al wel onbeschermde orale seks hebt gehad dan is het mogelijk dat je hierbij een SOA oploopt.

Kan je een SOA krijgen van een handdoek?

En schurft en schaamluis kan iemand op je overdragen door besmette kleding, handdoeken of beddengoed. Maar ook kun je genitale wratten oplopen door bijvoorbeeld een besmette handdoek. Gebruik dus nooit zomaar andermans handdoek, en trek nooit zomaar iemands ondergoed aan!

Related Posts