Kan je herpes doorgeven?

Kan je herpes doorgeven?

Je kunt herpes alleen doorgeven als je klachten hebt Je kunt herpes ook doorgeven als je geen klachten hebt. De kans dat je het doorgeeft is dan wel veel kleiner dan wanneer je klachten hebt. Heb je blaasjes of zweertjes? Dan is de kans om het door te geven groter.

Wat doen tegen herpes mond?

Het is belangrijk de mond zo goed mogelijk schoon te houden en eventueel een mondspoeling te gebruiken. Het heeft geen zin om antibiotica of zogenaamde antivirale tabletten te slikken. Ook het gebruik van zalfjes bij een koortslip is over het algemeen niet zinvol.

Hoeveel procent van de bevolking heeft herpes type 1?

Dit is een van de meest voorkomende virussen bij de mens. In Nederland is 50-70% van de bevolking drager van het HSV. Van het Herpes Simplex Virus bestaan twee typen: type 1, meestal verantwoordelijk voor herpesinfecties van gezicht en lippen. type 2, meestal de oorzaak van herpesinfecties rond de geslachtsorganen.

Het herpes virus zit vooral in de blaasjes. Door onbeschermd seksueel contact komt het virus op de penis, de vagina, de anus en de lippen. Het virus kan ook met de hand of vingers worden overgedragen.

Wat is de oorzaak van herpes genitalis?

De oorzaak. Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een infectie met het herpes simplex virus (HSV). Er bestaan 2 types: herpes simplex virus type 1 (HSV-1) en herpes simplex type 2 (HSV-2). HSV-2 is de meest voorkomende oorzaak van herpes genitalis. HSV-1 is vooral bekend als oorzaak van de zogeheten ‘koortslip’.

Hoe besmettelijk is herpes-virus?

Ook al heb je geen uitbraken, het herpes-virus is ten allen tijde besmettelijk. Tijdens uitbraken meer dan zonder uitbraken, maar het blijft besmettelijk. Huid op huid contact (naakt knuffelen) heeft risico’s in verband met het (misschien onbedoeld) uitwisselen van lichaamsvloeistoffen. Je kunt dus gewoon seks hebben, maar wel op alle niveaus

Wat is een herpes genitalis tijdens de zwangerschap?

Herpes genitalis tijdens de zwangerschap kan heel soms leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. De meeste besmette vrouwen krijgen gezonde baby’s. Het risico voor de baby is het grootst als er 4-6 weken voor de bevalling sprake is van een eerste infectie.

Gerelateerde berichten