Waar komt de uitdrukking bakkie troost vandaan?

Waar komt de uitdrukking bakkie troost vandaan?

Men noemde een bakkie pleur dan ook wel een bakkie troost. ‘Pleur’ zou in dit geval afstammen van het Franse woord ‘pleurer’, wat zoiets als huilen of schreeuwen betekend. Hoewel het werk zwaar was en men lange dagen maakte, vond men tijdens bepaalde momenten op de dag troost in een bakkie pleur.

Wat is een tas koffie?

Toelichting. Een kommetje van aardewerk of porselein om uit te drinken, dat meestal voorzien is van een oor, wordt in de standaardtaal een kop of kopje genoemd. (1) Hij gleed uit en liet het dienblad met de koppen hete koffie vallen. Tas is wel standaardtaal in de betekenis van ‘zak’, ‘ handtas’.

Waarom bakkie koffie?

Een laatste verklaring heeft te maken met een moment waarop we koffiedrinken: ná het drinken van alcohol. Als je iemand koffie aanbiedt, kan dat dus een signaal aan de gast zijn dat het feest is afgelopen – koffiedrinken en oppleuren! Dat verband kan hebben geleid tot ons ‘bakkie pleur’.

Waar komt de uitdrukking Haags bakkie vandaan?

(eind 19e eeuw) (ook: Haags kopje) (Rotterdam) half gevuld kopje koffie (of andere drank). Zinspeelt op de Haagse zuinigheid. Hagenaars van stand zouden hun ondergeschikten (uit gierigheid) weinig koffiepauze gunnen.

Waarom heet het een bakkie pleur?

Bakkie pleur is spreektaal voor een kopje koffie. De precieze oorsprong van de uitdrukking is niet bekend, maar zowel in Den Haag als Rotterdam wordt geclaimd dat de term hier vandaan komt . Een bakkie pleur is niet zomaar een kopje koffie, diverse betekenissen kunnen samenhangen met deze term.

Hoe groot is een tas koffie?

Meestal is een volle schep met een koffieschepje of eetlepel voldoende voor een kop normale zwarte koffie. Dit is ongeveer 7 tot 8 gram.

Waar zijn borden van gemaakt?

Een kopje (of tas, maar dat wordt beschouwd als een gallicisme) is een stenen of porseleinen kom met een oor.

Wat betekent een bakkie doen?

1) 1934) (oorspr. zeem.) (gezellig) een kopje koffie drinken (bij iemand).

Waarom heet een Haags bakkie?

Related Posts