Waar komt het woord razzia vandaan?

Waar komt het woord razzia vandaan?

Een razzia is een georganiseerde opsporing met als doel een grote groep mensen of eigendommen op te pakken. Het woord komt uit het Arabisch en betekent zoveel als invasie, bestorming en klopjacht. Het woord razzia wordt in Nederland meestal in verband gebracht met de tijd van de Duitse bezetting.

Wat betekent razzia s?

Een razzia is een door de overheid opgezette grootschalige jacht op een groep mensen. De nazi’s organiseren razzia’s in alle bezette gebieden om Joden, Sinti en Roma en politieke tegenstanders, en later dwangarbeiders op te pakken en naar de kampen te brengen.

Wat is een razzia Tweede Wereldoorlog?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden door de Duitse bezetters regelmatig razzia’s of klopjachten gehouden. Een deel van de straat of wijk wordt afgezet en doorzocht door Duitse soldaten. Joden of mannen die moeten gaan werken in Duitsland worden opgepakt.

Hoe spreek je razzia uit?

Een razzia (ook klopjacht) is een door de overheid (politie, leger) georganiseerde, groots opgezette, opsporing en jacht op een groep mensen. Het woord komt via het Frans uit het Arabisch: (ḡāziya, غزوة, spreek uit: ghazwa) en betekent strooptocht van de ene stam tegen de andere.

Wat gebeurde er tijdens een razzia ‘?

Op 22 en 23 februari 1941, deze maand 80 jaar geleden, werden 389 Joodse mannen opgepakt en gedeporteerd. 387 mannen werden vermoord. De razzia’s leidden tot een golf van ontzetting in Amsterdam en waren de aanleiding voor de Februaristaking.

Wat gebeurde er tijdens een razzia?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vanaf 1941 door de Duitse bezetter bij razzia’s vele tienduizenden Nederlanders opgepakt. Joden werden afgevoerd naar concentratie-en vernietigingskampen.

Wat gebeurt er tijdens een razzia?

Wat is gelijkschakeling?

Gleichschaltung of gelijkschakeling, ook: nazificatie was de eufemistische term waarmee men de maatregelen aanduidde waarmee de nazi’s, nadat Hitler tot rijkskanselier was benoemd (1933), de Weimarrepubliek (zoals Duitsland na de val van het Keizerrijk vaak genoemd werd) in een totalitaire dictatuur veranderden.

Wat is Badr?

Badr is een Arabische jongensnaam die ‘volle maan’ betekent.

Wat hield de Holocaust in?

De term holocaust komt uit het oud-Grieks en betekent ‘brandoffer’. Al voor de Tweede Wereldoorlog werd het woord soms gebruikt om de dood van een grote groep mensen te omschrijven, maar sinds 1945 staat het bijna synoniem voor de moord op de Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Related Posts