Waar valt Groenland onder?

Waar valt Groenland onder?

Groenland ligt tussen Canada en IJsland in, met de Noordelijke IJszee in het noorden en de Atlantische Oceaan ten zuiden van Groenland. Geografisch is het onderdeel van Noord-Amerika, maar politiek hoort het bij Europa vanwege haar banden met Denemarken. Groenland wordt gezien als het grootste eiland ter wereld.

Hoe ontstond Groenland?

De geschiedenis van Groenland is een geschiedenis van het leven onder extreem koude omstandigheden. Europeanen waren onbekend met Groenland tot de 10e eeuw, toen IJslandse Vikingen op de zuidwestelijke kust strandden. Dit deel van Groenland was toen blijkbaar onbewoond.

Hoe heet de Noorman die Groenland heeft ontdekt?

Het verhaal gaat dat na de kolonisatie van Groenland door de Vikingen een koopman genaamd Bjarni Herjolfsson, die van IJsland op weg was naar Groenland, van zijn koers afraakte door een storm en zo per ongeluk de oostkust van Amerika ontdekte in 985 of 986.

Welke Viking ontdekte Groenland?

Leif Eriksson, een Noorse zeevaarder en zoon van de Viking Erik de Rode die volgens een sage Groenland ontdekte. Leif Eriksson bezocht de kust van Amerika in ongeveer 1000 na Christus, lang voor Columbus.

Welke dieren en planten leven op Groenland?

Het is echter nog steeds mogelijk om IJsberen, Pool hazen, Rendieren, Muskusossen en Poolvossen te zien. Walvissen, zoals de Gewone vinvis, de Dwergvinvis en de Bultrug worden ook vaak waargenomen. Blauwe vinvissen, Potvissen en Grienden worden af en toe gespot. Er leven zo’n 50 vogelsoorten op het eiland.

Waarom besloot Leif Ericson naar dit nieuwe land te gaan?

Vermoedt wordt dat hij de kust van Nova Scotia aandoet. Leif Eriksson noemt het gebied Vinland (wijnland). De Vikingen menen dat het gebied geschikt is voor kolonisatie, onder meer vanwege de aanwezigheid van bessen waarvan wijn gemaakt kan worden, bosland en pelsdieren.

Waar landen de Vikingen in Amerika?

Vinland (Letterlijk in het Oudnoords: Wijnland) was de naam die is gegeven aan een deel van Noord-Amerika door de IJslandse Viking Leif Eriksson, omstreeks het jaar 1000. Later is archeologisch bewijs van een Vikingkolonie gevonden in L’Anse aux Meadows in Newfoundland, Canada.

Related Posts