Waar zijn de aardappelen ontdekt?

Waar zijn de aardappelen ontdekt?

De ontdekking van de aardappel. Weet jij waar de aardappel vandaan komt? Niet uit Nederland. Spaanse ontdekkingsreizigers zagen rond 1536 in Zuid-Amerika dat de Inca’s (een indianenvolk die in Peru heeft geleefd) kleine ronde bollen aten die ze uit de grond haalden.

Welk land is de grootste producent van aardappelen?

Op wereldschaal worden jaarlijks zo’n 341 miljoen ton aardappelen geproduceerd. De grootste producenten zijn China, India en Rusland. België en Peru produceren respectievelijk 4,6 en 4,5 miljoen ton per jaar. De aardappel is het derde belangrijkste gewas ter wereld, na rijst en tarwe.

Wat is de oorsprong van aardappels?

Oorspronkelijk komt de aardappel uit de Andes, waar hij al duizenden jaren werd verbouwd. Via opgravingen weten we dat de aardappel al 13.000 jaar geleden voorkwam in delen van Zuid Amerika, waaronder Chili, en 8000 jaar geleden ook in Peru.

Waar groeien aardappelen aan?

Aardappelen groeien onder de grond. Boven de grond zit wel een plantje. Deze aardappelplant krijgt eerst bloemen en later bessen. In de bessen zitten zaadjes waaruit nieuwe aardappelplanten groeien.

Waar worden de meeste aardappelen geteeld in Nederland?

De bruto-opbrengst van consumptieaardappelen komt uit op ruim 4 miljoen ton in Nederland. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Het record stamt uit het jaar 2000, toen ruim 4,5 miljoen ton aardappelen is geproduceerd.

Wat wordt er van een aardappel gemaakt?

In Nederland worden veel aardappels verbouwd. Je kunt die natuurlijk gekookt eten. Maar je kunt er ook chips, puree, patat, behangplaksel en zelfs plastic van maken. Er wordt ook plastic en behangplaksel van gemaakt.

Waar komt de naam patat vandaan?

Toch is friet in 2017 opgenomen in het UNESCO erfgoed van België. De oorsprong is niet zeker, maar het verhaal gaat dat in het zuiden van België de inwoners kleine vissen frituurden en gesneden aardappelen gebruikten als er geen vis gevangen werd. Hier zouden de huidige frieten hun oorsprong vinden.

Gerelateerde berichten