Waar zorgt groeihormoon voor?

Waar zorgt groeihormoon voor?

Groeihormoon regelt het groeiproces en zorgt voor de juiste hoeveelheden vet, water en spieren in het lichaam. Het stimuleert de bouw van nieuwe cellen en de aanmaak van stevig botweefsel. Groeihormoon is bovendien van invloed op het concentratievermogen en het geheugen.

Groeihormoon dankt zijn naam aan één van de belangrijkste functies die het heeft: zorgen voor een goede en voorspoedige groei en ontwikkeling van ons lichaam. Als een tekort aan groeihormoon tijdens je kinderjaren en puberteit niet behandeld wordt, dan blijf je achter in groei.

Wat is een bijschildklierhormoon?

Functie. De schildklier maakt hormonen aan die zorgen voor een goede werking van de stofwisseling. De bijschildklieren maken het hormoon parathormoon aan. Dit noemen we ook wel het bijschildklierhormoon of PTH. Het bijschildklierhormoon is van belang bij de calcium- en fosfaathuishouding.

Hoe verhogen de bijschildklieren de functie?

De bijschildklieren verhogen dan de snelheid waarmee ze het hormoon afscheiden. Als de concentratie calcium hoog is, neem de activiteit van de bijschildklieren meteen weer af. Dit uiterst effectieve mechanisme zorgt voor de juiste hoeveelheid calcium in het bloed en regelt de functie van de bijschildklieren.

Wat zijn de bijschildkliertjes?

De bijschildklieren zijn kleine endocriene kliertjes die in de hals zitten, vlakbij de schildklier. Endocriene klieren zijn organen die hormonen maken en in de bloedbaan brengen. Normaal heeft iemand vier bijschildkliertjes: twee bovenste en twee onderste. Maar het aantal bijschildkliertjes en ook de plaats ervan kunnen verschillen.

Wat is de functie van cellen in je lichaam?

Een groepje cellen met dezelfde vorm en functie vormt een weefsel. De verschillende samenwerkende weefsels die samen een functie uitvoeren, vormen een orgaan. Een groep samenwerkende organen vormen samen een orgaanstelsel. Cellen zijn dus heel belangrijk in de opbouw van het lichaam. Zonder cellen in je lichaam kan je niet leven.

Wat zijn de functies van de cel?

In de vloeistof bevinden zich diverse structuren die elk hun eigen functie: de celorganellen. De verschillende organellen verzorgen ieder een deel van de stofwisseling van de cel. Hierbij wordt door omzetting van brandstoffen, met behulp van zuurstof, energie gevormd. Ook worden er stoffen omgezet in bouwstoffen voor de weefsels.

Wat is de levensduur van een cellen?

Je lichaam bestaat uit zo’n 300 verschillende celtypen die allemaal een andere levensduur hebben. Sommige cellen leven slechts een aantal uren of 2 tot 3 dagen, terwijl andere cellen 4 maanden of zelfs 8 tot 10 jaar leven.

Related Posts