Waarom gaat het sneeuwen?
Wanneer de temperaturen onder het vriespunt komen, krijgt de waterdamp hoog in de lucht een vaste vorm, het wordt omgevormd tot kleine ijskristallen. Met de juiste temperaturen onder nul zal deze neerslag onderling met elkaar gaan botsen, waardoor er uiteindelijk sneeuwkristallen worden gecreëerd.
Welk klimaat heerst er op de Noordpool?
Het klimaat van het noordpoolgebied wordt gekarakteriseerd door lange, koude winters en korte, koele zomers. Er is grote variatie in het klimaat van het gebied. Sommige delen zijn bedekt door permafrost en bijna alle delen hebben te kampen met lange periodes van sneeuwval en ijs.
Hoe koud is het water op de Noordpool?
Boven land koelt de lucht namelijk sneller af en is er geen invloed van de relatief warme zee. In Siberië kan het in december al kouder dan -40 graden Celsius worden, terwijl het op de pool zelf dan rond de -30 graden Celsius is.
Wanneer de temperatuur plotseling onder het vriespunt daalt, veranderen de waterdruppels van de wolken tot ijskristallen. Op weg naar beneden komen deze in aanraking met stofdeeltjes als zand, rook en as deeltjes die in de lucht zweven. Zo groeien de ijskristallen geleidelijk aan tot sneeuwkristallen.
Hoe komt sneeuw boven de wolken?
Heel vaak is het in de wolk echter zodanig koud, dat de waterdamp niet condenseert tot druppels, maar dat deze direct bevriest en er zich dus kleine ijskristallen vormen. Deze ijskristallen groeien naarmate ze langer in de wolk blijven door aan elkaar vast te kleven. Zo ontstaan uiteindelijk sneeuwvlokken.
Hoe hoog ligt sneeuwgrens?
De ondergrens van de eeuwige sneeuw ligt in de poolstreken ongeveer op zeeniveau, in de Alpen op een hoogte van ongeveer 3000 meter en in de tropen op meer dan 5000 meter hoogte. De hoogte van de sneeuwgrens verloopt zeer onregelmatig.
Wat is droge sneeuw?
Droge sneeuw Als de temperatuur tijdens de hele val onder het nulpunt ligt, valt er ‘droge’ sneeuw. Bij weinig wind dwarrelt deze sneeuw. Meestal blijft deze droge sneeuw liggen.