Inhoudsopgave
Waarom houdt ECB rente laag?
Is er veel vraag en weinig aanbod, dan stijgt de rente. Is er veel aanbod en weinig vraag, dan daalt de rente. Op dit moment is er een zeer ruim aanbod van geld omdat de Europese Centrale Bank (ECB) staats- en bedrijfsleningen opkoopt. Op deze manier houdt de ECB de rentes kunstmatig laag.
Waarom is er een lage rente?
De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente al jaren. Dat doet de ECB om te economie te stimuleren. Over dit geld betalen de banken sinds 2014 een negatieve rente. Daarom rekenen banken zelf ook lagere spaarrentes.
Door de lage en negatieve marktrentes ontvangen de banken niet altijd rente op hun investeringen in de geld- en kapitaalmarkt, maar betalen ze rente. Ook voor een gedeelte van het geld dat de bank bij de ECB als tegoed heeft staan rekent de ECB een negatieve rente aan de bank.
Waarom zakken aandelen als rente stijgt?
Maar ook aandelen zelf zijn gevoelig voor een stijgende rente. Dat heeft te maken met de toekomstige kasstromen en winsten, en de waardering daarvan. De waardering van de kasstromen en winst in de toekomst wordt afgezet tegen, of verdisconteerd met, de rente.
Waarom moet de rente omhoog?
Een rentestijging is juist bedoeld om de economie wat af te remmen en te zorgen dat de inflatie minder hoog is. Hoe werkt dat? Een hoge rente maakt het duurder om geld te lenen. Dat zorgt ervoor dat mensen en bedrijven minder geld uitgeven.
Kan de ECB de rente verhogen?
De kans is groot dat de Europese Centrale Bank de rente dit jaar niet gaat verhogen. Persbureau Bloomberg meldt dat de ECB eerst wil afwachten wat de economische impact is van de oorlog in Oekraïne.
Hoe profiteren van stijgende rente?
Beschermd beleggen Een laatste alternatief voor een stijging van de rente is iets heel anders. Beleg in Financiële Waarden in combinatie met een (actieve) bescherming. Vooral banken, maar ook verzekeraars, profiteren in hun bedrijfsmodel van stijgende rentes.
Kan de rente nog omhoog?
Lange en korte rente stijgt beperkt. Verwacht wordt dat de rente op leningen met een lange en korte rente looptijd beperkt stijgt. De inflatie in de eurozone is het afgelopen jaar fors gestegen, van 0,9% in februari 2021 naar 5,8% in februari 2022. De stijging komt vooral door de hogere energieprijzen.
Wat betekent een stijgende rente?
Stijgt de rente, dan stijgt ook de dekkingsgraad. En dan mogen pensioenfondsen zelfs weer hun pensioenuitkeringen verhogen. Dat is op het eerste gezicht dus goed nieuws. Toch zullen de eventuele verhogingen de inflatie niet kunnen bijhouden, waardoor gepensioneerden er per saldo alsnog op achteruit gaan.