Waarom is Surstromming zo vies?

Waarom is Surströmming zo vies?

Stank. Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend. Door het openen van zo’n blik ontsnapt een kenmerkende, sterk doordringende geur die de meeste mensen uiterst onaangenaam vinden.

Waar smaakt Surstromming naar?

Nog nooit heeft bedorven vis zo gestonken, maar zo lekker gesmaakt. In het voorjaar wordt de kleine Oostzeeharing gevangen en gezouten om ‘m vervolgens te laten gisten. Dan gaat hij ongeveer een maand in een blik voordat hij in de winkel en op tafel belandt.

Welke vissen kun je eten in Zweden?

In Zweden kun je zo’n 37 soorten vis vangen, gewone én edele soorten. De grootste daarvan zijn snoek, snoekbaars en baars, naast zalm, forel en vlagzalm in snelstromend water.

Wie vindt Surströmming lekker?

Bijna iedereen, op twee mensen na, komt uit het noorden van Zweden en heeft als kind wel eens surströmming gegeten. Voor sommige Zweedse mensen is een surströmmingskiva net zo belangrijk als Kräftskiva, het Zweedse midzomerfeest, en misschien zelfs als Kerstmis.

Hoe Surströmming eten?

Blik gefermenteerde haring openen Maar volgens de liefhebbers is de smaak zowel mild als pikant kruidig. Traditioneel eet je de ‘zure haring’ op een dunne boterham (een klämma) belegd met boter, plakjes Zweedse aardappel in de vorm van amandelen (mandelpotatis) en uitjes.

Waar ruikt Surströmming?

Surströmming ruikt naar rotte eieren door het ontstaan van organische zwavelverbindingen die zijn ontstaan tijdens het gisten. Pas daarom goed op wanneer je het blikje opent want je komt niet zomaar af van de sterke geur.

Wie vind Surströmming lekker?

Het zoete van de uien en aardappels neutraliseert de scherpe smaak van de surströmming. Sommige mensen vinden het lekker om het met tomaat en dille te eten. Bijna iedereen, op twee mensen na, komt uit het noorden van Zweden en heeft als kind wel eens surströmming gegeten.

Kan je vlagzalm eten?

De vlagzalm kan net als een forel worden bereid. Als je de vis bijvoorbeeld met de schil in de pan kookt, moet deze van tevoren worden geschaald. Tip: De makkelijkste bereiding is om de (gestripte en ontkalkte) vis in een pan met wat boter te bakken.

Related Posts