Waarom mag je hooi niet direct voeren?

Waarom mag je hooi niet direct voeren?

Het hooi moet afsterven, waarbij het laatste vocht uit het hooi gehaald wordt. Dit proces van nabroeien is belangrijk voor het hooi. Als het hooi gevoerd wordt tijdens het proces van nabroeien dan kan een paard hier last van krijgen, bijvoorbeeld door koliekverschijnselen.

Hoeveel brood mag een paard eten?

Af en toe een sneetje brood kan geen kwaad, maar realiseer je dat grote hoeveelheden brood voor een paard niet gewenst zijn. Brood kan niet dienen als volledig vervanger van het krachtvoer.

Kunnen paarden peer eten?

Fruit bevat namelijk relatief veel suikers en teveel fruit werkt verstorend op de darmflora van je paard. Wil je toch fruit geven, neem dan een appel, banaan, peer, perzik of een pruim. De volgende groenten kan je veilig aan je paard voeren: broccoli, boerenkool, spruitjes, spinazie, radijsjes en wortelen.

Hoe lang moet hooi liggen voor voeren?

Gras laten drogen tot het hooi wordt, duurt ongeveer 5 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Door het lage vochtgehalte is het lang te bewaren (meer dan een jaar), omdat het ongevoeliger is geworden voor schimmels en andere micro-organismen. Hooi moet je wel droog opslaan.

Als het hooi gevoerd wordt tijdens het proces van nabroeien dan kan een paard hier last van krijgen, bijvoorbeeld door koliekverschijnselen. Niet alle paarden krijgen last van hooi dat net geoogst is, maar voor de zekerheid kun je beter geen risico nemen.

Hoe vaak moet je schudden voor het hooien?

45 % droge stof) en bij de hooiwinning (ca. 65 % droge stof) (6). Hierbij werd zo mogelijk één keer per dag geschud. Er wordt echter nog vaak geadviseerd twee maal per dag te schudden om de droog- snelheid nog meer te bevorderen.

Wat te doen met oud hooi?

Conclusie: oud hooi kan zonder problemen gegeven worden als het er nog goed uitziet en goed ruikt, je extra vitaminen voert en de tijd neemt om over te schakelen naar ander voer.

Hoe hooi maaien?

Het beste is gras te maaien met een balkmaaier. Er komt minder zand in het voer dan bij gebruik van een cirkelmaaier. Balkmaaiers vragen wel meer onderhoud en kunnen minder hectaren per uur maaien. Na het maaien volgt het dagelijkse schudden.

Kan hooi te droog zijn?

Als hooi niet voldoende droog is gewonnen kan broei en vervolgens schimmel optreden. Dit betekent extra verliezen en het is nadelig voor de gezondheid van paarden en pony’s. Het gemaaide gras moet enige tijd op het veld lig- gen om het gewenste droge-stofgehalte van ruim 80 % te bereiken.

Hoe lang hooi laten drogen?

Waarom hooi schudden?

Meteen schudden na het maaien levert flinke (droog)winst op, vooral bij vroeg maaien. Deze winst houdt twee dagen stand; dan is de droge stof ongeveer 65 procent. Bij vroeg maaien is het gemaaide gewas de tweede dag droger dan bij laat maaien. Kneuzen maakt geen verschil in droogsnelheid.

Hoe lang kun je hooi bewaren?

Wat is de houdbaarheid van hooi? Hooi is gedroogd gras en hierdoor is het lang houdbaar. Hooi kunt u onder droge omstandigheden met gemak een jaar bewaren. Controleer regelmatig uw hooibalen op eventuele schimmels of ongedierte.

Kan hooi uitdrogen?

Hooi laten drogen en opslaan Onder ruwvoer verstaan we gras in de weide, maar ook hooi of voordroogkuil. Door het gras te laten drogen (kunstmatig of natuurlijk) wordt het vochtgehalte lager, ca 15-30 %. Gras laten drogen tot het hooi wordt, duurt ongeveer 5 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Hoe moet je hooien?

Als je gras gaat maaien om hooi van te maken, maai het gras dan tussen 05.00 uur en 10.00 uur ’s ochtends. Daarnaast stijgen suikergehaltes in het gras bij een tekort aan water (droogte) en als de bodem onvoldoende meststoffen bevat. Zorg dus dat je de wei een goede onderhoudsbemesting geeft.

Hoe maak je kuilgras?

Melkzuurbacteriën groeien op suikers (wat in gras zit) en niet van zuurstof en vocht. Door gras te drogen, te persen of stevig aan te rijden en luchtdicht af te sluiten met plastic zijn de groeiomstandigheden ideaal voor de melkzuurbacteriën. De melkzuurbacteriën maken melkzuur waardoor het kuil zuur wordt.

Hoeveel vocht mag hooi hebben?

Het vochtgehalte mag niet meer dan 22% zijn, voor grote balen zelfs niet meer dan 18%. Daarnaast is het van belang dat de temperatuur regelmatig gemeten wordt. De kwaliteit gras is ook van belang, nieuw ingezaaid grasland, sterk bemest gras of bepaalde grassoorten zijn niet geschikt voor het maken van hooi.

Related Posts