Inhoudsopgave
Waarom moet data normaal verdeeld zijn?
Waarom is het belangrijk dat je data normaal verdeeld zijn? Veel statistische toetsen, zoals een t-toets of ANOVA, kunnen alleen geldige resultaten opleveren als sprake is van een normale verdeling. Als je data scheef verdeeld zijn, kan het voorkomen dat je resultaten niet valide zijn.
Wat zegt de modus?
De modus is voor een frequentieverdeling de waarde of (waarnemings)klasse met de grootste frequentie, of anders gezegd, de waarde of klasse die het vaakst voorkomt. De twee andere meest gebruikte centrale waardes (centrummaten) zijn de mediaan en het rekenkundig gemiddelde.
Wat als er twee modussen zijn?
De modus is het getal met de grootste frequentie. In de rij: 1, 5, 9, 5, 3, 5, 11, 5, 5, heeft het getal 5 de hoogste frequentie (= komt het vaakst voor). Hier is 5 dus de modus. Als er 2 of meer getallen dezelfde grootste frequentie hebben, dan is er geen modus.
Wat is de modus van een onderzoek?
De modus is het meest voorkomende getal in een getallenreeks of het meest voorkomende antwoord in een reeks mogelijke antwoorden.
Hoe moet je de modus berekenen?
De modus ‘bereken’ je door te tellen hoe vaak elk cijfer voorkomt (de ‘frequentie’ van het getal). Voor de toets zijn de cijfers 3, 4, 6, 7, 9 en 10 behaald.
Kan een modus twee keer voorkomen?
De modus van bijvoorbeeld de getallenreeks 11, 12, 13, 13, 16, 18, 19, 20, 22 is 13. Dit getal komt namelijk twee keer voor. Alle andere getallen komen slechts één keer voor. Het kan voorkomen dat in een getallenreeks er twee of meer keer een bepaalde waarde als het vaakst voorkomt.
Wat is de modus van een getallenreeks?
Modus: de waarde die het vaakst voorkomt. Mediaan: de middelste waarde als je de dataset van kleinste naar grootste waarde rangschikt. Gemiddelde: de som van alle waarden, gedeeld door het totale aantal waarden.