Waarom zit het stuur niet in het midden?
Haast alle brede voertuigen die op de weg gaan, hebben inderdaad een asymmetrische stuurinrichting: je zit meestal aan de ‘rijweg-kant’ van je auto, bus of vrachtwagen. Zitten aan de rijwegkant heeft het voordeel dat je beter bij het midden van de weg blijft, zonder met tegenliggers te botsen.
Hoe komt het dat we rechts rijden?
Rechtshandige koetsiers zaten linksachter op het laatste paard. Om zicht op de weg en op hun wagen te houden, om zo te voorkomen dat ze in een aanrijding terecht zouden komen, wilden ze tegenliggers daarom links laten passeren. Dat betekende dat men rechts moest rijden. Zo ontstond het rechts rijden.
Zitten aan de rijwegkant heeft het voordeel dat je beter bij het midden van de weg blijft, zonder met tegenliggers te botsen. Zitten aan de stoepzijde heeft daarentegen ook voordelen: minder botsingen met objecten langs de weg, makkelijker inhalen of inparkeren.
Welke onderdelen bewegen er allemaal mee wanneer het stuurwiel verdraaid wordt?
Direct stuurhuis: Het stuurhuis is op het subframe bevestigd. De spoorstangen duwen tegen de uiteinden van de fuseestukken van de wielophanging aan. Doordat het scharnierpunten van de fuseestukken in het midden zitten, zal er een draaiende beweging plaatsvinden. Met deze beweging worden de wielen verdraaid.
Waar zit het stuur rechts?
Het Verenigd Koninkrijk is niet het enige Europese land met het stuur rechts. Ook in Ierland, Malta, Cyprus en Gibraltar is dat het geval. Buiten Europa zijn India, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland en Thailand bekende voorbeelden.
Wat is progressieve stuurbekrachtiging?
Wanneer de snelheid wordt verhoogd, wordt de directheid van de besturing en de mate van stuurbekrachtiging op progressieve wijze gereduceerd. Dynamic steering werkt nauw samen met de elektronische stabiliteitsregeling ESC en draagt zodoende bij aan een sportief en tegelijkertijd veilig rijgedrag.