Wat behoort tot de Slijmvlieslaag?

Wat behoort tot de Slijmvlieslaag?

[levenswetenschappen] Slijmvlies is een afdeklaag (synoniem: epitheel) van lichaamsholten die een verbinding hebben met de buitenwereld, zoals mond, maagdarmkanaal, luchtwegen, vagina en urinewegen. Soms bestaat het oppervlak uit slijm (mucus) producerende cellen, soms uit cellen bekleed met trilharen.

Waar bevinden zich de slijmvliezen?

Op verschillende plekken in en op je lichaam zitten slijmvliezen. De meest bekende zijn die in de mond, keel, neus, ogen en rond de geslachtsorganen. De slijmvliezen kunnen makkelijk geïrriteerd raken door een verkoudheid, airco, bacteriën, allergieën, het weer, etc.

Wat doet een slijmvlies?

Een dunne laag van cellen die de binnenwanden van de uitwendige lichaamsholten bedekken en slijm maken om ze te beschermen.

Wat is de functie van de Slijmvlieslaag in de maagwand?

In de slijmvlieslaag zitten de klierbuizen die betrokken zijn bij de productie van maagsap, dat een belangrijke rol speelt bij de spijsvertering. Daarnaast beschermt de dikke slijmvlieslaag de maag tegen het agressieve zoutzuur, dat ook in het maagsap zit.

Waar gaat de huid over in slijmvlies?

Slijmvliezen en andere verdediging Aan de binnenkant van ons lichaam bedekken slijmvliezen de plaatsen die in aanraking komen met het externe milieu. Slijmvliezen zijn in feite een voortzetting van de huid naar binnen toe. Bij je lippen gaat de huid bijvoorbeeld over in de slijmvliezen van de mondholte.

Waar komen huid en slijmvliezen voor?

Fysieke barrière Je huid is de grens tussen binnen en buiten en zorgt ervoor dat schadelijke stoffen niet in je lichaam komen. Daarnaast maken de slijmvliezen in je luchtwegen en darmen deel uit van je immuunsysteem.

Wat maken de Slijmproducerende cellen?

De slijmproducerende cellen maken slijm, waaraan ingeademde fijne stofdeeltjes en ziekteverwekkers blijven kleven. De trilharen maken een golvende beweging en verplaatsen het slijm naar de keelholte. Ingeademde lucht warm en vochtig maken en fijne stofdeeltjes en ziekteverwekkers opvangen.

Related Posts