Wat betekent je zelf snijden?

Wat betekent je zelf snijden?

Jezelf snijden is een vorm van zelfbeschadiging, die ernstige vormen aan kan nemen. Soms kan jezelf snijden ervoor zorgen dat je in een negatieve spiraal terechtkomt. Je voelt je misschien schuldig of hopeloos.

Wat moet je doen bij mensen die zich zelf snijden?

Jezelf verwonden voelt voor sommige mensen fijn. Het werkt tijdelijk en daarom kan het ook verslavend zijn. Een andere reden waarom het verslavend werkt, is omdat je lichaam hormonen aanmaakt tegen de pijn: endorfine. Omdat je lichaam daaraan went, moet je jezelf steeds meer en vaker pijn doen.

Hoe ga je om met mensen met automutilatie?

Emoties

  1. Maak contact. “Kijk of je een gesprek aan kunt gaan over de zelfbeschadiging.
  2. Bouw een vertrouwensband op. “Bij de meeste mensen die zichzelf beschadigen is het lastig om vertrouwen op te bouwen.
  3. Breng het hele proces in kaart.
  4. Praat erover.

Waarom zou iemand zichzelf snijden?

Lees ook:   Welk licht bij laagstaande zon?

De oorzaak van automutilatie verschilt per geval. Sommigen kampen met een depressie, anderen met angsten als gevolg van een trauma als seksueel misbruik of hebben een psychische stoornis. Snijden geeft dan rust of een gevoel van controle, vertelt psycholoog Dominique Maciejewski.

Wat kun je doen aan automutilatie?

De jongere zal geholpen moeten worden te praten over zijn of haar gevoelens en daarbij is het vooral belangrijk te luisteren en niet te oordelen. Zeggen dat de jongere zich niet meer mag verwonden is vaak zinloos zolang de jongere nog geen andere manier weet om zich te uiten of af te reageren.

Hoe weet je of iemand zichzelf snijdt?

Mensen die zichzelf bijvoorbeeld snijden kunnen zich schuldig voelen en zich schamen voor hun gedrag. Ze proberen het geheim te houden en doen er vaak van alles aan om te zorgen dat bijvoorbeeld de littekens van het snijden niet zichtbaar zijn. Mensen kunnen zichzelf beschadigen omdat ze lijden.

Related Posts