Wat betekent Pan-Pan?

Wat betekent Pan-Pan?

Pan-pan is het in de radiotelefonie (met name de scheepvaart en de luchtvaart) gebruikelijke signaal voor spoedoproepen maar niet voor ernstig en onmiddellijk gevaar, zoals levensbedreigende gevallen. De term is een verbastering van het Franse panne (=pech).

Waarom zegt men Mayday?

Mayday is het in de radiotelefonie gebruikelijke signaal voor noodgevallen. Het is vergelijkbaar met het SOS in de radiotelegrafie. De term is een verbastering van het Franse “m’aidez” (“help mij”), wat een variant is van aidez-moi, help mij of een afkorting is van venez m’aider, kom mij helpen.

Waar komt Pan Pan vandaan?

Mayday is afgeleid van het Franse ‘m’aider’, wat ‘help mij’ betekent. Pan-pan komt van panne, een woord dat ook in het Nederlands wordt gebruikt en op een technisch defect duidt. In beide gevallen wil de verzender van deze radioboodschap kenbaar maken dat er problemen zijn, waarbij mayday een absolute noodoproep is.

Waar komt de naam Pan Pan kaas vandaan?

Daarom roomden de boeren hun melk maximaal af. Die room werd gebruikt om boter van te maken, maar er bleef altijd magere melk over. Van die magere melk maakten de Leidse kaasboeren vervolgens komijnekaas. En later dus ook PanPan!

Wat betekent Roger that?

Komt van de morsecode die aan elke letter een naam geeft (Abe, Baker, Charlie enz.). Roger staat voor de letter r = received, boodschap ontvangen. De term werd voor het eerst gebruikt door de RAF in de Tweede Wereldoorlog. „Is that Roger?” heet het in kernachtiger, internationale marin…

Wat is Pan Pan kaas?

PanPan is gebaseerd op oude recepturen van Friese komijnekaas. Het lage vetgehalte maakt de kaas een zeer verantwoorde keuze en het gebruik van komijn zorgt voor een aangename, rijke smaak. PanPan is gebaseerd op oude recepturen van Friese komijnekaas.

Wat is het verschil tussen Leidse kaas en Komijnekaas?

Leidse kaas is een kaassoort met minder vet dan Goudse kaas en met toevoeging van komijnzaad aan de wrongel. Goudse kaas heeft echter altijd een vetgehalte in de droge stof van minimaal 48 procent (48+). Andersom wordt Leidse kaas ook wel komijnekaas genoemd, hoewel niet alle komijnekaas Leidse kaas is.

Waar komt de term Roger vandaan?

Tegenwoordig wordt de ‘r’ aangegeven met Romeo, maar voor 1957 was dat nog Roger. Maar het gaat nog iets verder terug: in de tijd van morse werd de letter ‘r’ gebruikt om snel aan te geven dat je een boodschap had ontvangen. En die ‘r’ werd later dus Roger (daarvoor zelfs nog even Robert) en later Romeo.

Gerelateerde berichten