Wat doet de schouder?

Wat doet de schouder?

De schouder heeft de vorm en de functie van een kogelgewricht. Er kan daarom om drie verschillende draaiassen worden bewogen. De bewegingsmogelijkheden van de bovenarm worden vergroot dankzij de schoudergordel, die wordt gevormd door het schouderblad en het sleutelbeen (lat.: clavicula).

Wat is het Glenohumerale gewricht?

Het schoudergewricht bestaat uit drie gewrichten. Het kogelgewricht maakt de kop van de bovenarm met de kleine kom van het schouderblad (glenohumeraal gewricht). Het schuifgewricht maakt het uiteinde van de sleutelbeen met het dak van het schouderblad (Acromioclaviculair gewricht; AC-gewricht).

Hoeveel botten heeft een schouder?

De schoudergordel of cingulum pectorale is de groep botten die de bovenste ledematen verbindt met de rest van het skelet. De schoudergordel bestaat uit maximaal zes botten, drie ter linker- en drie ter rechterzijde van de ribbenkast: het sleutelbeen, het schouderblad en het ravenbekbot.

Het schoudergewricht vormt de verbinding tussen de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. Het schoudergewricht bestaat uit drie gewrichten. Het kogelgewricht maakt de kop van de bovenarm met de kleine kom van het schouderblad (glenohumeraal gewricht).

Waarom hebben we schouderbladen?

Het schouderblad en de sleutelbeenderen (claviculae) zorgen ervoor dat de mens zijn armen bijna volledig kan roteren. Het schouderblad vormt met de bovenarm (humerus) het schoudergewricht (articulus humeri).

Wat is het schoudergewricht?

Het schoudergewricht of articulatio humeri -ook wel glenohumerale gewricht of articulatio glenohumeralis genaamd- vormt de verbinding tussen de bovenarm en de romp. Het gewricht bestaat uit de kop van de bovenarm (lat.: caput humeri) die in een komvormige uitsparing van het schouderblad (lat.: scapula) rust.

Wat zijn de spieren van de schouder?

Om de schouder te laten bewegen, zijn er spieren nodig. Deze spieren bevinden zich ter hoogte van de bovenrug, schoudertop, borst en bovenarm. De functies van deze spieren zijn het naar voren en naar achteren bewegen, zijwaarts omhoog en zijwaarts naar binnen bewegen, en het naar buiten en naar binnen draaien van de schouder/arm.

Wat is de schouder bij gewervelden?

De schouder is bij gewervelden een stukje van het bovenste gedeelte van de romp, rondom het schoudergewricht. In de menselijke anatomie is dit het gedeelte van het lichaam tussen de hals en de bovenarm .

Wat zijn klachten bij een gescheurde schouderpees?

Pijn en krachtverlies zijn symptomen bij een gescheurde schouderpees. Een scheur kan ontstaan na een trauma, zoals een val of een schouder uit de kom. Ook een bestaande, groter wordende scheur kan klachten geven.

Related Posts