Inhoudsopgave
- 1 Wat doet het hormoon erytropoëtine?
- 2 Waardoor bloedarmoede bij kanker?
- 3 Hoe kan nierfalen leiden tot anemie?
- 4 Waarom epo bij Nierinsufficientie?
- 5 Hoe ontstaat bloedarmoede symptomen?
- 6 Hoe meet je epo?
- 7 Welk orgaan maakt epo aan?
- 8 Welke cellen produceren epo?
- 9 Waar spuit je epo?
- 10 Hoe wordt epo toegediend?
- 11 Hoe wordt bloeddoping gebruikt?
- 12 Is EPO verboden?
- 13 Hoe dien je een epo injectie toe?
Wat doet het hormoon erytropoëtine?
Erytropoëtine is een hormoon dat vooral door de nieren wordt geproduceerd. De aanmaak wordt gestimuleerd bij zuurstofgebrek. Erytropoëtine komt via bloed in het beenmerg terecht, waar het hormoon de voorlopercellen (stamcellen) van rode bloedcellen stimuleert tot de ontwikkeling van ‘volwassen’ cellen.
Waardoor bloedarmoede bij kanker?
Gevolg van een andere ziekte De meeste patiënten met een chronische aandoening, zoals beenmergziekten, nierziekten, reuma of sommige vormen van kanker hebben bloedarmoede. Sommige ziekten, zoals hemolyse en een vergrote milt, maken rode bloedcellen kapot, waardoor bloedarmoede ontstaat.
Welk orgaan maakt EPO aan?
De nieren hebben nog andere functies. Ze maken het hormoon erythropoëtine (EPO) aan. EPO is nodig om het beenmerg te stimuleren om rode bloedcellen aan te maken. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof naar alle organen.
Hoe kan nierfalen leiden tot anemie?
Er ontstaat vaak anemie door gebrek aan epo, het hormoon dat de vorming van rode bloedcellen stimuleert. De bloeddruk stijgt onder andere door overvulling. Daarnaast verliest het lichaam waardevolle stoffen, zoals eiwit, omdat de nieren deze niet meer vast kunnen houden (niet kunnen resorberen).
Waarom epo bij Nierinsufficientie?
De nier maakt EPO (erytropoëtine) aan: deze stof stimuleert de aanmaak van nieuwe bloedcellen in het beenmerg. Als je een tekort aan rode bloedcellen hebt, kan je bleek zien en vermoeid zijn. In ernstige gevallen kan hartfalen optreden.
Wat stimuleert EPO?
Epo is een hormoon dat door de nieren geproduceerd wordt. Het stimuleert de aanmaak van extra rode bloedlichaampjes. Het hebben van extra rode bloedlichaampjes betekent dat je meer zuurstof in je bloed hebt. Dit verbetert je uithoudingsvermogen.
Hoe ontstaat bloedarmoede symptomen?
Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden. Bloedarmoede komt bij vrouwen het vaakst door heftig ongesteld zijn.
Hoe meet je epo?
Naast de urinetest wordt ook nog een andere test gebruikt: de hematocriettest, geïntroduceerd in 1997 en nog steeds in gebruik. Bij deze test wordt epo-gebruik niet rechtstreeks opgespoord, maar wordt het effect ervan gemeten: de hematocrietwaarde.
Welk orgaan maakt epo?
Welk orgaan maakt epo aan?
Welke cellen produceren epo?
Hormoon dat door de nieren wordt geproduceerd. Werkt in op het beenmerg wat de productie van rode bloedcellen stimuleert. Bij een lage zuurstofconcentratie in het bloed gaan de nieren extra epo produceren. Als dit hormoon zet bloedstamcellen in het beenmerg aan om meer rode bloedcellen te produceren.
Wat zijn de nadelen van epo?
Nadelen van EPO Het grootste risico van het toedienen van erythropoïetine is dat het bloed te dik en te stroperig kan worden. Hierdoor loopt de gebruiker een verhoogd risico op trombose, een hartaanval of een beroerte.
Waar spuit je epo?
Hoe wordt erytropoëtine toegediend? Een doktersassistente dient de injecties bij u thuis toe, door een injectie onder de huid. U hoeft de injecties dus niet zelf toe te dienen. Meestal wordt drie weken voor de operatie gestart met het toedienen van erytropoëtine.
Hoe wordt epo toegediend?
Hoe lang duurt het voordat epo werkt?
Belangrijk om te weten over epoëtine beta Het duurt 2 tot 6 weken voor het aantal rode bloedcellen op peil is. Hoe vaak u de injecties krijgt, hangt af van de aandoening die u heeft. Meestal is dat 1 of meerdere injecties per week. Bijwerkingen onder meer: hoofdpijn en verhoogde bloeddruk.
Hoe wordt bloeddoping gebruikt?
Wat is de werking? Bloeddoping zorgt voor een toename van het aantal rode bloedcellen in het lichaam. De rode bloedcellen zorgen voor het zuurstoftransport naar de spieren. Door het verhogen van het aantal rode bloedcellen kan er meer zuurstof naar de spieren worden vervoerd.
Is EPO verboden?
Hierdoor werken enkele functies in je lichaam minder goed. De eigenschap van epo, namelijk het vervoeren van zuurstof door je lichaam, wordt ook gebruikt door sporters. Echter is het gebruik van epo in wedstrijdvorm verboden, epo staat dan ook op de internationale dopinglijst.
Hoe kan je EPO gebruiken?
EPO wordt toegediend door middel van een onderhuidse inspuiting in de bovenarm, buik of bovenbeen. Deze inspuiting kan worden gegeven door de thuisverpleging maar ook door uzelf, uw partner, een familielid. De nefroloog beslist hoe vaak en hoeveel EPO u nodig hebt (inspuitingen variëren tussen 1x/week en 1x/2 maanden).