Inhoudsopgave
Wat doet tryptofaan in het lichaam?
L-Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat echter niet rijkelijk is vertegenwoordigd in ons dagelijks voedsel. Het speelt een belangrijke rol bij de behandeling van slaapstoornissen, stress, depressies en darmmotiliteitsstoornissen. Het is de enige precursor van de neurotransmitter serotonine.
Hoe lang mag je l-tryptofaan gebruiken?
Op zich zal een aantal weken/maand L-tryptofaan nemen weinig kwaad kunnen, maar over de lange termijn kunnen we echt te weinig zeggen. Kijk dus ook naar andere bovenstaande onderzochte opties. Op de website van Unity is hier een uitgebreid artikel over geschreven.
Hoeveel tryptofaan voor slapen?
Essentiële aminozuren maakt je lichaam niet zelf aan. Je moet ze dus binnen zien te krijgen via supplementen of voeding. Zelfs slik ik 1 gram tryptofaan in de vorm van een supplement een half uur voordat ik ga slapen. Ik merk dat het de scherpe randjes van mijn dag haalt en me helpt ontspannen.
Waar komt tryptofaan voor?
Je kunt tryptofaan ook via je voeding binnen krijgen. Het aminozuur komt voor in eiwitrijke voeding zoals melk, kaas en gevogelte. Er zit ook tryptofaan in haver, chocolade, pruimen, brood, pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten, amandelen en linzen.
Is L-tryptofaan verboden?
Bijwerkingen die zijn beschreven, zijn wazig zien, duizeligheid, vermoeidheid en een “licht psychisch onwelzijn”. In een aantal landen is L-Tryptofaan verboden of verboden geweest aangezien het in verband werd gebracht met een aantal ziektegevallen en sterfgevallen.
Hoe werkt tryptofaan met serotonine?
Tryptofaan speelt een rol bij de productie van de neurotransmitter serotonine (Tryptofaan → 5-hydroxytryptofaan (5-HTP) → Serotonine). Deze stof heeft invloed op stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. L-Tryptofaan kan slaapbevorderend, angst-dempend en als antidepressivum werken.