Wat houd de Wet op de orgaandonatie in?

Wat houd de Wet op de orgaandonatie in?

De Wet op de orgaandonatie, kortweg donorwet, is een Nederlandse wet voor het doneren en transplanteren van organen. De wet bestaat sinds 1998. De kern van de wet houdt in dat wilsbekwame personen van 12 jaar en ouder toestemming kunnen geven tot het wegnemen van een of meerdere organen na het overlijden.

Wie komt er in aanmerking om een orgaan te doneren?

Orgaandonatie is alleen mogelijk wanneer iemand in het ziekenhuis is overleden. De arts stelt de dood vast door vastgelegde regels en afspraken te volgen. Overlijdt een donor door hersenletsel, dan volgt de arts het hersendoodprotocol. Bij een hartstilstand geldt het modelprotocol orgaan- en weefseldonatie.

Waarom is orgaandonatie anoniem?

De wet stelt dat orgaandonatie anoniem moet zijn. De nabestaanden van de donor weten niet wie de organen heeft gekregen. De ontvanger weet niet van wie zijn nieuwe orgaan afkomstig is. De belangrijkste reden voor deze anonimiteit is problemen tussen de nabestaanden van de donor en de ontvanger te vermijden.

Wat regelt de donorwet?

De Rijksoverheid vraagt aan iedere Nederlander van 18 jaar en ouder die nog geen keuze over orgaandonatie en weefseldonatie heeft ingevuld in het Donorregister, dat wel te doen. Dit staat in de donorwet.

Sinds 1 juli 2020 is de nieuwe donorwet in Nederland ingegaan. Iedereen vanaf 18 jaar die ingeschreven is in een Nederlandse gemeente staat in het Donorregister. In het Donorregister staat de keuze voor het wel of niet doneren van organen en weefsels na overlijden.

Wat is een donororgaan?

Donororganen. Als iemand een nier, hart, long, alvleesklier of dunne darm heeft die niet meer goed functioneert of is aangedaan door een ziekte, kan deze vervangen worden door een donororgaan. Een donororgaan is afkomstig van een donor.

Is een donororgaan afkomstig van een donor?

Een donororgaan is afkomstig van een donor. Deze man of vrouw heeft in het donorcodicil aangegeven dat hij of zij donor wil zijn na overlijden en welke organen bij hem of haar weggenomen mogen worden, om deze naar iemand anders te transplanteren. Een donororgaan komt niet altijd van mensen af die dood zijn gegaan.

Kan iemand donororganen vervangen?

Donororganen – Als iemand een nier, hart, long, alvleesklier of dunne darm heeft die niet meer goed functioneert of is aangedaan door een ziekte, kan deze vervangen

Wat is donatie bij leven?

Er zijn ook nog andere voordelen en nadelen verbonden aan donatie bij leven. Het is verstandig je hier vooraf in te verdiepen. De volgende organen komen in aanmerking voor donatie bij leven: Een nier. Een deel van de longen (niet in Nederland) Een deel van de lever. Beenmerg. Stamcellen.

Gerelateerde berichten