Wat houdt het Plakkaat van Verlatinghe in?

Wat houdt het Plakkaat van Verlatinghe in?

Het Plakkaat of de Akte van Verlatinghe uit 1581 is een uniek document. Acht Nederlandse gewesten verklaarden in het document, dat op 26 juli 1581 in Den Haag werd ondertekend, dat ze ‘wettig overgaan tot de keuze van een andere vorst.

Wat is een plakkaat wikikids?

Een plakkaat was in de Nederlanden van de 16e tot de 18e eeuw een ordonnantie waardoor regeringsvoorschriften ter kennis van het volk werden gebracht. Men onderscheidde: stukken met opgedrukt zegel; stukken met afhangend zegel.

Wat deden de noordelijke gewesten met het Plakkaat van Verlatinghe?

De Tachtigjarige Oorlog Ook de Nederlandse gewesten zijn verdeeld. Begin 1579 besluiten de Zuidelijke gewesten om trouw te blijven aan koning Filips II. Kort daarna spreken Noordelijke gewesten zich uit in de ‘Unie van Utrecht’ en leggen hierin vast dat ze samen tegen Spanje zullen blijven strijden.

Wie ondertekende het Plakkaat van Verlatinghe?

Op 26 juli 1581 werd het zogenaamde Plakkaat van Verlatinghe ondertekend door de Staten-Generaal van de Verenigde Nederlanden. Met het document, ook wel de akte van Afzwering genoemd, namen de noordelijke gewesten afstand van de Spaanse koning Filips II.

Wat is het Plakkaat?

Plakkaat, ordonnantie waarmee regeringsvoorschriften ter kennis van het volk werden gebracht. Dit was tot aan de 19e eeuw gebruikelijk. Wanneer aan zo’n ordonnantie een apart zegel was gehecht, sprak men van een charter of een → oorkonde. De plakkaten werden verzameld in plakkaatboeken.

Hoe schrijf je plakkaat?

Een plakkaat was in de Nederlanden van de 16e tot de 18e eeuw een ordonnantie waardoor regeringsvoorschriften ter kennis van het volk werden gebracht. Men onderscheidde: Het opgedrukte zegel heette plakkaat en de ordonnantie – van zo’n zegel voorzien – een plakkaatbrief (of verkort: ‘plakkaat’).

Het Plakkaat of de Akte van Verlatinghe uit 1581 is een uniek document. Het wordt beschouwd als een baanbrekende verklaring van zelfbeschikking en de ondertekening ervan was een belangrijk moment in de geschiedenis van de mensenrechten.

Wie heeft de Acte van Verlatinghe geschreven?

Plakkaat van Verlatinghe
Auteur(s) Jan van Asseliers (opsteller en griffier)
Kopiist(en) Charles Silvius (drukker)
Kenmerken
Taal Nieuwnederlands

Gerelateerde berichten