Inhoudsopgave
Wat houdt normen in?
Een norm is een manier van doen die volgens algemene opvattingen geldt als normaal. Tevens is het een concreet vastgestelde waarde die de standaard als referentiepunt geeft.
Hoe omschrijf je een waarde?
Een WAARDE is een betekenisgevend ideaal. Dit klinkt lastig maar waarden moet je zien als iets (abstracts) dat we belangrijk vinden. Een waarde wordt vaak omschreven in één woord. Bekende waarden zijn: vrijheid, gelijkheid, rechtvaardigheid, solidariteit, respect en tolerantie.
Wat wordt bedoeld met normen?
Normen komt van het Latijnse woord norma hetgeen winkelhaak, richtsnoer, maatstaf of regel kan betekenen. Normen zijn concrete richtlijnen voor het handelen; ze regelen het dagelijks sociale verkeer. Het zijn algemeen aanvaarde gedragsregels.
Wat zijn de betekenis van normen?
Bekende waarden zijn: vrijheid, gelijkheid, rechtvaardigheid, solidariteit, respect en tolerantie. NORMEN zijn gedragsregels. Normen zijn dus concrete regels waar je de ander (of jezelf) op kunt afrekenen.
Wat kun je zien als normen?
Normen kun je zien als richtlijnen hoe je sociaal gewenst met elkaar omgaat Hoe je je “dient” te gedragen in bepaalde omstandigheden. Dit zijn een soort ongeschreven regels van goed fatsoen waar het gros van de mensen zich min of meer aan houdt. Normen ontstaan uit de achterliggende waarden.
Wat zijn normen en waarden?
Normen. Met andere woorden: normen zijn afgeleid uit waarden. Waarden leiden dus tot specifieke normen. Bepaalde waarden worden als waardevol beschouwd – de naam zegt het al – en worden geconcretiseerd in normen. Dus waarden gaan eigenlijk vooraf aan normen. Dit terwijl veel mensen* spreken van “normen en waarden” in plaats van “waarden en normen”.
Waarom zijn normen eigenlijk afgeleid?
Normen zijn dus eigenlijk afgeleid uit waarden. Eerst is er de waarde, dan volgt de norm. De waarde wordt tot uiting gebracht middels de norm. Waarden en normen zou dus eigenlijk een betere benaming zijn.
Wat is de betekenis van normen?
Betekenis normen. Normen kun je zien als richtlijnen hoe je sociaal gewenst met elkaar omgaat. Hoe je je “dient” te gedragen in bepaalde omstandigheden. Dit zijn een soort ongeschreven regels van goed fatsoen waar het gros van de mensen zich min of meer aan houdt. Normen ontstaan uit de achterliggende waarden.
Norm: Als iemand onrecht wordt aangedaan, dan zeg je daar wat van. Waarde: Rechtvaardigheid. Norm: Als iemand je wat vertelt in vertrouwen, dan hou je dat voor je. Waarde: Integriteit. Zoveel normen en zoveel waarden. Ze kunnen echter enorm verschillen of zelfs botsen per samenleving of cultuur. Bekijk hier voorbeelden van hoe normen en waarden
Wat zijn de normen en waarden van de trein?
50 Normen en waarden voorbeelden. Norm: Als de trein aankomt, wacht je even tot de mensen uitgestapt zijn, alvorens zelf in te stappen. Waarde: Geduld. Norm: Als je in- en uit de lift stapt, groet je netjes de anderen in de lift. Waarde: Vriendelijkheid, Beleefdheid.