Wat is de betekenis van lavabo?

Wat is de betekenis van lavabo?

Lavabo wordt in België veelvuldig gebruikt in de betekenis ‘wastafel’, vooral in informele taal. Het kan tot de standaardtaal in België gerekend worden. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn wastafel en wasbak. In de standaardtaal in Nederland wordt het kleine wastafeltje in de wc ook fonteintje genoemd.

Wat zit er in een wastafel?

Naast de wastafel en de kraan zelf heeft u te maken met allerlei belangrijke onderdelen….8 belangrijke onderdelen van de wastafel

  • Moer.
  • Schroefbout.
  • Revet.
  • Plus.
  • Sifon.
  • Flexibele waterslang.
  • Knelring.
  • Afvoer.

Hoe heet gat in wasbak?

Een overloopgat is een rond gaatje wat zich in de wasbak bevindt, om precies te zijn redelijk hoog in de wastafel. Een overloop zorgt ervoor dat het water in de wasbak niet over de rand kan stromen.

Is lavabo correct Nederlands?

Het woord lavabo is standaardtaal in België. Het wordt vooral in informele taal gebruikt.

Wat is een Poembak?

In Vlaanderen spreekt men wel van pompbak (soms uitgesproken als pombak of poembak). In vroeger tijden waren gootstenen van arduin, graniet of porselein gemaakt, later ook van roestvrij staal, plastic, marmer, beton, natuursteen en zelfs hout. Gootstenen zijn te vinden in de meeste keukens.

Waar wordt een wasbak van gemaakt?

In vroeger tijden waren gootstenen van arduin, graniet of porselein gemaakt, later ook van roestvrij staal, plastic, marmer, beton, natuursteen en zelfs hout. Gootstenen zijn te vinden in de meeste keukens. De afvoer van de gootsteen is meestal met een zwanenhals of soortgelijke constructie aangesloten op het riool.

Lavabo wordt in België veelvuldig gebruikt in de betekenis ‘wastafel’, vooral in informele taal. Het kan tot de standaardtaal in België gerekend worden. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn wastafel en wasbak.

Hoe werkt een lavabo?

Op het laagste punt bevindt zich een opening waardoor het water via een zwanenhals naar het riool kan wegvloeien. Boven of op de rand de wastafel bevindt zich een kraan waaruit koud en vaak ook warm water kan worden getapt. De wastafel is meestal aan een muur bevestigd of staat op een kolom.

Wat is een Pompbak in Belgie?

Waar komt het woord lavabo vandaan?

lavabo ‘wastafel’ [1931; Verschueren]. Ontleend aan Frans lavabo ‘doek waaraan priester zijn handen afveegt’ [1560; Rey], vervolgens ‘gebed waarbij hij zegt lavabo’ [1721; Rey], later ook algemener ‘wastafel’ [ ca. 1801; Rey].

Hoe werkt een Klikplug?

Bij wastafelkranen die beschikken over een klikwaste wordt een klikplug geleverd. Door op de klikplug te drukken sluit of opent de afvoer. De klikplug staat los van de kraan waardoor de kraan zelf niet aangepast hoeft te worden, bijvoorbeeld door een hendeltje aan de achterkant te plaatsen.

Hoe afvoer lavabo plaatsen?

Het plaatsen van de afvoer: Plaats de afvoerplug in het midden van de lavabo of wastafel. Hou één deel onderaan de bak vast en schroef het andere er langs boven op. Maak de sifon vast aan de plug met een schroefkoppeling. Gebruik zeker een aangepaste sifon voor de situatie (P-sifon, S-sifon, telescopische sifon).

Wat voor materiaal wastafel?

Het grootste deel van de wastafels wordt nog altijd gemaakt van keramiek. Het voordeel van dit materiaal is dat het makkelijk schoon te houden is door zijn gladden oppervlak. Daarnaast is keramiek budgetvriendelijk, kleurvast, makkelijk in onderhoud en zal je hier niet snel een kras op zien.

Welk materiaal voor wastafel?

Het meest voorkomende materiaal dat gebruikt wordt voor het maken van wastafels is keramiek. Keramiek is een vorm van gebakken aardewerk met een glazuurlaag. Het aardewerk is gemaakt van natuurlijke grondstoffen en is afgewerkt met een sterke toplaag.

Wat is een uitstort gootsteen?

Een uitstortgootsteen wordt ook wel een gootsteenbak of spoelbak genoemd. Uitstortgootstenen worden vaak gebruikt om bijvoorbeeld op te hangen in de bijkeuken, schuur of garage.

Related Posts