Wat is de Enkelvork?

Wat is de Enkelvork?

Het onderste gedeelte van het scheenbeen en het kuitbeen omvatten als het ware het bovenste gedeelte van het sprongbeen en wordt derhalve de enkelvork genoemd. De voet wordt onderverdeeld in de achtervoet, middenvoet en voorvoet. De achtervoet bestaat uit het sprongbeen (os talus) en het hielbeen (os calcaneus).

Wat is een enkelgewricht?

De enkel is het gewricht tussen het onderbeen en de achtervoet en wordt ook wel het bovenste spronggewricht genoemd. Het gewricht tussen de twee achtervoetbeenderen, het sprongbeen en het hielbeen worden het onderste spronggewricht genoemd.

Wat is de functie van de enkel?

De enkel bestaat uit twee gewrichten. Enerzijds het ware enkelgewricht (of bovenste spronggewricht) tussen het onderbeen (tibia), kuitbeen (fibula) en sprongbeen (talus). Dit gewricht stelt ons in staat om de voet zijdelings te bewegen (in – & eversie).

Het onderste gedeelte van het scheenbeen en het kuitbeen omvatten als het ware het bovenste gedeelte van het sprongbeen en wordt derhalve de enkelvork genoemd. De voet wordt onderverdeeld in de achtervoet, middenvoet en voorvoet.

Wat is het onderste spronggewricht?

In de voet bevinden zich 28 botten en 33 gewrichten. De voet bestaat uit 3 gedeelten: de achtervoet, de middenvoet en de voorvoet. De achtervoet bestaat uit het hielbeen (calcaneus) en het sprongbeen (talus). Het gewricht tussen deze beide botten noemen we het onderste spronggewricht.

Wat is een inversie trauma?

Bijna iedereen gaat wel eens “door zijn enkel”. Wanneer dit gebeurt en je voet klapt naar binnen, spreekt men van een inversietrauma. Vaak voelt men pijn aan de buitenkant van de enkel, de enkel wordt dik en lopen wordt pijnlijk en soms zelfs onmogelijk.

Hoe lang blijft enkel dik na verstuiking?

De eerste dagen kan de enkel pijnlijk en gezwollen zijn, het lopen gaat dan moeilijk. Na 3 tot 4 dagen wordt de pijn meestal minder en kunt u uw voet weer meer belasten. U heeft dan waarschijnlijk geen krukken meer nodig. Na een paar dagen neemt de zwelling af.

Related Posts