Wat is de functie van Ringkraakbeen?

Wat is de functie van Ringkraakbeen?

Het ringkraakbeen is rond van vorm en zorgt ervoor dat het strottenhoofd de luchtwegen goed openhoudt. Tijdens het slikken sluit het strottenklepje. Zo voorkomt het strottenklepje dat er voedsel in de luchtpijp terechtkomt. Het grootste onderdeel van het strottenhoofd is het schildkraakbeen.

Wat zijn Arytenoiden?

syn. arytenoïde kraakbeenderen, bekerkraakbeenderen, cartilago arytenoidea, cartilagines arytenoïdeae; twee kraakbeenderen met een pyramideachtige vorm, die zich op de rand van het cricotd bevinden, ter hoogte van de larynx.

Wat is de belangrijkste functie van de larynx?

Het strottenhoofd is een orgaan in de hals. Het speelt een rol bij de ademhaling, het maken van geluid en bescherming van de luchtpijp. De medische naam voor strottenhoofd is larynx.

Waarin zitten je stembanden?

De stembanden bevinden zich in het strottenhoofd (‘de adamsappel’). Het strottenhoofd is een orgaan, dat de keelholte en de luchtpijp met elkaar verbindt (zie figuur 1). Stemgeluid wordt geproduceerd door de stembanden.

Wat is de functie van de keelholte?

De keelholte (farynx) maakt deel uit van het ademhalingsstelsel en het maagdarmstelsel. Door de keelholte passeren zowel ingeademde lucht als eten en drinken. De lucht gaat door naar de luchtpijp. Eten en drinken naar de slokdarm.

Wat zit er boven je adamsappel?

In de larynx zitten de stembanden, dit deel van de larynx wordt “glottis” genoemd. Het deel van de larynx net boven de stembanden heet “supraglottis” en de regio eronder heet “subglottis”. De glottis is bij mannen gemakkelijk te herkennen aan het naar voor stekende puntje van de adamsappel.

Hoe voelt strottenhoofd?

Het strottenhoofd bevindt zich voor in de hals en vormt het begin van de luchtpijp. In de hals is heeft het strottenhoofd een stevig kraakbenig skelet waardoor het gemakkelijk is te voelen. Vooral bij mannen is de voorkant van het strottenhoofd (adamsappel) vaak duidelijk zichtbaar.

Wat is Vallecula?

Pteromalus vallecula = Pteromalus vallecula is een vliesvleugelig insect uit de familie Pteromalidae.

Related Posts