Wat is de geschreven stam?

Wat is de geschreven stam?

De stam van worden is word, de stam van houden is houd, de stam van draaien is draai, enz. Bij sommige werkwoorden lijkt dit mis te gaan: de stam van beloven (belov) ziet er raar uit. Toch is belov echt de stam van beloven. Als je er werkwoordsvormen mee vormt, moet je deze stam wel wat aanpassen.

Is de ik-vorm van een werkwoord altijd gelijk aan de stam?

Dat de stam en de ik-vorm niet gelijk zijn, zie je daarnaast ook aan de klinkers; de stam spreek je nooit uit, dus dat gelov er vreemd uitziet, is niet zo erg. Is de laatste letter of klank van de stam een medeklinker in het rijtje t, k, f, s, c, h, p (’t kofschip), dan schrijf je een t. Zo niet, dan schrijf je een d.

Kan verwijdert worden of kan verwijderd worden?

verwijderen/vervoeging

vervoeging van de bedrijvende vorm van verwijderen
onbepaalde wijs lang
tegenwoordig (o.t.t.) word verwijderd worden verwijderd
verleden (o.v.t.) werd verwijderd werden verwijderd
toekomend (o.t.t.t.) zal verwijderd worden zullen verwijderd worden
Lees ook:   How to fix SketchUp bug Splat?

Is verdiend of verdient?

Tegenwoordige tijd Deze kunnen we kort houden: ik verdien, jij verdient, hij verdient. Ik geloof, jij gelooft, hij gelooft. Ik blijf, jij blijft, hij blijft. De derde persoon enkelvoud in de tegenwoordige tijd (hij/zij/het) eindigt op een – t.

De stam van een werkwoord vind je in nagenoeg alle gevallen door van het hele werkwoord -en af te halen. Wat je na het weghalen van -en overhoudt, is de stam. De stam van worden is word, de stam van houden is houd, de stam van draaien is draai, enz. Toch is belov echt de stam van beloven.

Hoe bepaal je de stam van een werkwoord?

Stam van het werkwoord. Hoe bepaal je de stam van een werkwoord? De stam van een werkwoord vind je door van het hele werkwoord -en af te halen; wat je overhoudt, is de stam. De stam van worden is word, de stam van leiden is leid, de stam van houden is houd, enz.

Lees ook:   Hoe weet je of je onzeker bent?

Wat is de stam en ik-vorm?

Stam en ik- vorm. Veel mensen denken dat de stam en de ik-vorm van een werkwoord hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. De stam is het hele werkwoord zonder de uitgang -en. Om hier de ik-vorm van te maken, zijn er soms aanpassingen nodig in de spelling.

Wat is de stam van doen?

de stam van doen (en omdoen, uitdoen, enz.) is doe. De stam is een belangrijk begrip. Het komt van pas bij het vinden van de juiste vorm van de gebiedende wijs (zie het advies over Red de tijger!) en bij het vinden van de juiste vorm van het voltooid deelwoord van bijvoorbeeld verhuizen ( we zijn verhuisd ). Publicatiedatum: 22-04-2011.

Kan de stam van het werkwoord eindigen op D?

Een werkwoord in de tegenwoordige tijd kan alleen op een d eindigen, als de stam van het werkwoord op een d eindigt. worden – word, vinden – vind, branden – brand… Kijk maar eens naar het werkwoord ‘worden’. jij, je, u, hij, zij, het wordt

Related Posts